- Livsfarlig dykking!

Publisert: av Camilla Klævold

Fiskeridirektoratet slår hardt ned på hvalturismen i nord, nå har de bedt departementet om å få turistene opp av vannet

Det er NRK som omtaler saken. I videoen tatt av fiskeridirektoratets inspektør Trond Bakken kan man tydelig se to dykkere som svømmer helt bort til fiskepumpen.

Mannskapet på fiskefartøyet er ferdig å pumpe inn lasten sin, nå gjenstår bare å skylle pumpen. Pumpen senkes ned i vannet og er klar til å startes opp da inspektøren får øye på de to dykkerne.

Inspektøren roper, og mannskapet på båten oppmerksom på de to lysene i vannet. De får stanset pumpen akkurat i tide.

– Den er konstruert for å suge inn fangsten sammen med vann, og det er veldig godt trykk i den. Det som kommer i umiddelbar nærhet vil bli sugd opp. Også en dykker om man kommer for nært. I dette tilfellet var de altfor nære. De kunne gått i pumpa og risikert å omkomme. Det er såpass sterke krefter i den at det er fare for liv og helse, sier Rolf Harald Jensen i Fiskeridirektoratet til NRK.

Fiskeridirektoratet har sendt et forslag til departementet for å regulere hvalturismen. De mener dykkeaktiviteten må reguleres og at det også bør være en sikkerhetsavstand til fiskefartøyer.

I forslaget står det blant annet at det bør være forbudt for fartøy som driver hvalsafari å oppholde seg nærmere enn 0.2 nm fra et fartøy i fiske.

Videre foreslår direktoratet at det bør være forbudt for dykkere å svømme nærmere enn 0,4 nm.

– Vi roper varsku her og nå må det faktisk skje noe. Vi er oppriktig bekymret for at det skal gå galt. Det vanskeliggjør også arbeidssituasjonen for mannskap på fiskebåter. De må ta fokuset sitt bort fra det de faktisk skal gjøre og bruke energi på å følge med på folk som ikke kan passe på egen sikkerhet. I ytterste konsekvens er det fare for liv, sier han.

Les hele saken og se den sjokkerende videoen på NRK.no:

Siste nytt