Besøk fra Japan

Publisert: av Camilla Klævold

Denne uken har Sildelaget hatt besøk av utsendinger fra Japan som ønsker å lære mer om norsk fiskeriforvaltning, ressurskontroll og systemer

Regjeringen i Japan har den siste tiden evaluert landets fiskerilovgivning og det er i den forbindelse de nå ser til Norge for å finne nye og bedre løsninger for forvaltningen.

De fem utsendingene har bakgrunn både fra forskning, direktorat og departement.

- Det er veldig kjekt at utenlandske nasjoner slik som Japan ser til Norge i forbindelse med sin revisjon og vi deler gjerne våre erfaringer, forteller Øyvind Furnes, økonomidirektør Norges Sildesalgslag.

Det er 70 år siden sist Japan reviderte fiskeriforvaltningen sin og regjeringen har nå et stort fokus på å forbedre dagens modell.

- Den japanske modellen er veldig forskjellig fra den norske, de har flere og mindre båter og salg foregår via små visningsauksjoner, det er mange små ledd. Nå under revisjonen er det tydelig at de er redd for å miste arbeidsplasser samtidig som de ser behovet for en viss effektivisering, man kan vel gjerne si at vi har funnet en god mellomvei her i Norge, sier Furnes.

Dialogen ved besøket på Sildelaget var god og japanerne viste stor interesse for den norske pelagiske modellen.

Etter møtet i Bergen dro de videre til blant annet Fiskarlaget i Trondheim før de fredag ender sin «studietur» på Fiskerihøgskolen i Tromsø. I begynnelsen av uken besøkte de blant annet Nærings- og Fiskeridepartementet i Oslo og Havforskningsinstituttet i Bergen.

Siste nytt