- Mer mat kan og må komme fra havet

Publisert: av Camilla Klævold

Nesvik fortalte i sitt innlegg under Sjømatdagene på Hell at han ønsker mer mat fra havet, samt at bærekraft vil bli viktig for markedsadgang fremover

Sjømateksporten har hatt en kraftig vekst de siste årene. 2019 ble nok et rekordår for næringa, med en eksportverdi på fantastiske 107,3 milliarder, og om lag 36 millioner sjømatmåltid pr dag. I sitt innlegg under sjømatdagene på Hell fremhevet fiskeri- og sjømatminister Nesvik at bærekraftig havforvaltning er nødvendig, også for å sikre god markedsadgang.

- Vi må ha en sjømatnæring som er bærekraftig, og det er bare å begynne å tilpasse seg. Klarer vi å levere på bærekraft, innovasjon og gi folk i verden de sjømatproduktene de vil ha, så klarer vi også å beholde vår posisjon som verdens nest største sjømateksportør, sa fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik (FrP).

I dag har Norge 30 frihandelsavtaler med over 40 land, og er i forhandlinger med Kina, India, Malaysia og Vietnam. Siden 2017 har eksporten til Kina vokst raskt, blant annet som følge av bedret markedsadgang og er i dag det raskest voksende markedet for norsk sjømat med en økning på 40 prosent fra 2018 til 2019. EU det største og mest stødige markedet for norsk sjømat, hvor nesten 2/3 av den samlede eksportverdien skapes.

Neste uke drar ministeren til London for å diskutere hvordan brexit vil påvirke forvaltning av fisk og handel med sjømat.

Siste nytt