Fiskets gang uke 14

Publisert: av Kenneth Garvik

Fortsatt kolmulefiske i EU sonen, og god etterspørsel til konsum

Kolmule:
Vi er inne i avslutningen av hovedsesongen og sist uke fikk vi 12.600 tonn i innmeldingsjournalen. Beste ukedag var fredag med 5.200 t. Ukens kvantum er fisket av 12 forskjellige båter, med fangster fra 75 til 2.420 tonn.

Hoveddelen av fisket har foregått i EU sonen, nordvest av Irland. Kolmula har i dette området stått langs kanten og det har vært et brukbart fiskeri når værforholdene har vært gode.
«Vikingbank», som har en forskningskvote, har fisket 1.100 t i britisk sone, sørvest av St. Kilda. I tillegg har «Sille Marie» fisket en slump med kolmule utenfor Egersund på 75 t.

Fra kjøperne som produserer kolmule til konsum så meldes det om økt interesse fra markedene. Og det er spesielt markedet i Afrika som etterspør kolmule, da det rapporteres om dårligere fiske fra russiske båter. Av ukens kvantum er 5.400 t solgt til konsum, der kjøpere i Killybegs har tatt mest. En kjøper i Norge har også kjøpt et par fangster.

Et blikk på kvotebildet viser at det nå er fisket 138.000 t av kvoten på 200.000 t.
I kommende uke så forventer vi at rundt 10 båter vil delta i dette fiske. Kolmula er nå på vandring nordover og inn i britisk sone. Norske båter har ikke kvote der og må fiske i EU sonen der det fortsatt er kvote igjen. Senere vil kolmula trekke inn i færøysk sone og der kan vi fiske knappe 32.000 t. Ellers er det mulig å fiske kolmule både i Nordsjøen og Norskehavet utover sommeren.

 

Tobis:
Tobisfisket åpner 15. april for de norske båtene, og den foreløpige kvoten er satt til 60.000 t. Dette er betydelig lavere enn i fjor da oppstarts kvoten ble satt til 110.000.
Havforskningsinstituttet vil etter sitt akustiske tokt i april/ mai oppdatere kvoten i midten av mai.

For båtene som skal fiske tobis i år er signalene at båtene vil vente til etter påske før en setter kursen for tobisfeltene i Nordsjøen. Kun et par båter har antydet at de vil gå når fisket åpner.

 

Bergen 11.04.2022
Kenneth Garvik
[email protected]

Siste nytt