Tobisflåten i arbeid

Publisert: av Roar Bjånesøy

Sille Marie leverte årets første tobisfangt 18 april, nå ligger 10 båter på tobisfeltet i Nordsjøen

Tobisfisket åpnet 15 april og den foreløpige kvoten er satt til 60 000 tonn. Sille Marie gikk ut før påsken og var på feltet i knappe tre døgn for de meldte inn 450 tonn som ble levert til Pelagia Egersund.

- Flere fartøy gikk sørover rett etter påsken og ligger nå stort sett samlet på Inner Shoal feltet, sier salgsleder Kenneth Garvik i Sildelaget.

- Fisketakten er grei, vi forventer innmeldinger nå i helgen fra de som har vært der noen døgn. Kvaliteten på fisken som er levert var også fin, den er selvfølgelig litt mager som er forventet på denne tiden i April:

Foreløpig kvote på 60 000 tonn

For 2022 anbefaler HI-forskerne en foreløpig kvote på 60 000 tonn. Det er en nedgang på 59% fra det endelige kvoterådet i 2021

– I norsk sone har det vært veldig store kvoter de siste årene. Startkvoten, som vi også kaller det, vil være litt høyere enn «vanlig». Det var helt forventet at den skulle gå ned fra sitt høyeste punkt, sa Espen Johnsen, tobisansvarlig ved HI tidliger i år ( LES SAKEN HER)

- I norsk sone så har vi store mengder eldre tobis, og det ble fisket mye 5 år gammel tobis i 2021. Tobis regnes ofte som en kortlevd fiskeart, som er avhengig av påfyll fra nye årsklasser for et godt fiske, sa også Johnsen tidliger. 

Men med forsiktig fisketrykk, ser forskerne at det kan fiskes på sterke årsklasser i mange år. De siste årene har det vært mange sterke årsklasser i Nordsjøen, blant annet i 2016, 2018 og 2020.

– Og så har vi 2019-årsklassen, som jeg vil kalle supersterk. Vi ser mange eldre individer, og det betyr at fisketrykket har vært fornuftig, sier Johnsen.

Årets tokt skal foregå med forskninsskipet Johan Hjort. 

- Vi skal gå ut fra Stavanger 27 april og kommer til Bergen 12 mai. Da vil toktresultateene tilsi om det blir oppdatering på rådene, sier Johnsen

 

Siste nytt