Lave fangster ga lavere sildeeksport

Publisert: av Line Dale Nilsson

Dårlig vær, ringnotbåter opptatt med loddefiske på Island og lavere kvote for NVG-sild er hovedårsaken til at fangstene av sild i januar i år er betydelig lavere enn det som er vanlig.

Dette skriver Sjømatrådet på sine nettsider.

- Norge eksporterte 19 200 tonn sild til en verdi av 251 millioner kroner i januar.


- Volumet falt med 46 prosent.


- Verdien falt med 99 millioner kroner, eller 28 prosent, sammenlignet med januar i fjor.


- Polen, Litauen og Tyskland var de største markedene for norsk sild i januar.

Større sild og høyere priser
- De reduserte fangstene gir direkte utslag på redusert eksport. I fjor ble det tatt store mengder sild av liten størrelse som det var stor etterspørsel etter i Vest-Afrika, og dermed ble det eksportert store volum i januar måned. I år er det større sild, og prisene er høyere. Det betyr at det er de europeiske markedene som tar mest, sier Jan Eirik Johnsen, ansvarlig for pelagiske arter i Norges sjømatråd.

God etterspørsel i markedene
Mange av kundene ønsker ikke å få levert innkjøpt volum umiddelbart, men fordeler dette utover året. Dette gir redusert eksport i januar for sild.

- I mange markeder meldes det samtidig om god etterspørsel, og da spesielt etter stor sild som det er manko på. Prisene på alle de store sildeproduktene økte i januar i år sammenlignet med samme periode i fjor, sier Jan Eirik Johnsen, ansvarlig for pelagiske arter i Norges sjømatråd.

 

Siste nytt