Loddeflåten på vei hjem

Publisert: av Roar Bjånesøy

Årets loddefiske på Island er over, vel 90 000 av totalkvoten på 145 000 ble tatt

 - Det er alltid kjedelig når fiskerne ikke får tatt hele kvoten av enkelte fiskeslag i en sesong, det betyr mye økonomisk for både flåten, industrien og markedet, sier salgsleder Kennth Garvik i Sildelaget.

  - Mange dager med dårlig vær rundt Island var nok en av hovedgrunnene til at sesongen ble slik den ble. Når vi i tillegg har en begrensing av antall fartøy i fiske til enhver tid, altså bare 30 fartøy på feltet, så forsterker dette utfordringen når alle må inn til lands på de mest stormfulle dagene, som det altså var mange av, sier Garvik.

 

I tillegg til begrensingen på 30 fartøy på feltet samtidig har det også vært forbudt for den norske flåten å fiske lodde med trål samt en begrensing i hvor langt sør flåten kan gå i islandsk farvann.

Den første loddefangsten fra Island kom fra et islandsk fartøy allerede 11 Januar, mens de første fangstene fra norske fartøy kom 17 og 18 januar. Ser man på dagene med større fangstmengder så blir værutfordringen klar. 25 januar hadde vi 3 900 tonn innmeldt, 2 februar 4335 tonn, 3 februar 10 500 , 5 februar 6 500 tonn og så ble neste gode dag 14 februar med 5 700 tonn.  De to beste dagene ble 17 februar med 22 000 tonn og 19 februar med 10 400 tonn.

 

 - Det ble utfordrende når et par gode fangstdager blir avbrutt av været. Da blir flere fartøy som venter på tørn liggende i havn sammen med de som skal ut på feltet igjen. Hadde været spilt mer på lag så tror eg vi kunne reddet mye mer av totalkvoten for avslutningen av fiske den 22 februar, sier Garvik.

 

Av de 90 000 tonnene så er rundt 8 800 solgt til konsumanvendelse til fabrikker i Norge og Island. En foreløpig oppsummering viser at over 2/3 av kvantumet er omsatt til norske kjøpere. Av kjøpere i utlandet har islendingene kjøpt mest, men det er og solgt lodde til mel/olje fabrikker i Danmark og Skottland.

  - Jeg vil likevel berømme både tålmodigheten og gjennomføringen av fiske som flåten har vist, og det har neimenn ikke stått på innsatsen. Det er tøffe forhold der vest og det å ligge lenge i havn uvirksom er og utfordrende, avslutter Garvik, som nå har fokus på et hektisk sildefiske og en snarlig oppstart på loddesesongen i Barentshavet der vi håper på aktivitet i neste uke.

 

Siste nytt