Sildefiske i gang på Kvænangen

Publisert: av Roar Bjånesøy

Sildesesongen 2021 ble avsluttet nyttårsaften med et par fangster og allerede 2 januar tikket de første innmeldingene inn for 2022

350 tonn sild ble meldt inn fra to fartøy på fjorårets siste dag. Nå er flere fartøy i gang på sildefiske i nord.

 - De første 500 tonnene i 2022 kom fra to større kystbåter og et par låssettere der vi har føringsbåt på plass. For øyeblikket er fisket værhindret med søraustlig kuling men vi  forventer at flere fartøy, både fra kystgruppen og fra ringnot vil ta turen opp på sildefeltene de nærmeste dagene  , sier salgsleder Kenneth Garvik i Sildelaget.

 -Fra båtene på nyttårsaften fikk vi meldinger om at silda stod djupt men at det var en del å sjå. I fjor hadde vi et godt fiske på Kvænangen i rute 0427 frem til Jan 8 da silda trakk lenger ut i havet og sørover, sier Garvik.


Garvik forventer også at en stor loddekvote på Island betyr av vi vil få fartøy på vei over der litt ut i januar.

 - Rekordkvoten på over 145 000 tonn og reguleringer om hvor mange fartøy som kan være i Islands sone samtidig betyr nok en tidligere oppstart. Med en kvotefaktor på hele 3,45 og at fisket skal være avsluttet 22 februar så blir det høyere aktivitet i år. Så blir det spennende å sjå korleis markedet vil ta unna lodden, både til konsum og mel/olje. I tillegg har vi jo også nesten 42 000 tonn lodde i Barentshavet i år, sier Garvik.

 

Det tredje store fiskeriet som også vanligvis starter  itidlig januar er makrellfisket fra utenlandske fartøy som fisker i UK farvann og leverer i Norge.

 -I fjor hadde vi over 66 000 tonn fra disse fartøyene i Januar og vi tenker de begynner å dra ut den kommende uken, så også her blir det bra aktivitet fremover. I tillegg kan vi godt få litt hestmakrell,  brisling og andre mindre fiskeriaktivitet  langs kysten. Uansett ser vi fram til et spennende fiskeriår i 2022 også, avslutter Garvik

Siste nytt