Status loddefiske på Island

Publisert: av Kenneth Garvik

Islendingene har fisket vel 100.000 tonn, og første norske båt har satt kursen for loddefeltet på Island.

Fra våre kontakter på Island så meldes det følgende;

Islendingene staret sitt loddefiske allerede i begynnelsen av november og de har nå fisket vel 100.000 tonn av kvoten på 662.064 t.
Fisket etter nyttår var de første dagene hemmet av uvær. Den siste uken har hele flåten vært i arbeid i området nord av Langanes. Fangstingen herfra har vært ujevn, der det enkelte dager har vært god samling og gode værforhold. De islandske båtene har utelukkende fisket med trål og det rapporteres om trålhal på opp til 1.000 t. Fra skipperne på disse båtene så melder de at lodda holder seg dypt på dagtid, og i et tynt slør på nattestid når den kommer høyere i sjøen.

Av kvantumet som er fisket så langt så er alt anvendt til produksjon av fiskemel og fiskeolje. Når det gjelder størrelse på lodda så melder islendingene om samfengt-størrelse på rundt 44 stk/kg og holodde på 50 stk/kg. Dette er basert på få prøver, og noe mindre enn det vi fikk ved oppstart av det norske fiske i fjor.

For de norske båtene så er kvoten satt til rekordhøye 145.382 t, og det er ringnotbåtene som har rettigheter i dette fiske.  Sent onsdag kveld meldte "Andrea L" som første båt utseiling til lodda på Island.

I fjor fisket norske båter vel 42.000 t Grunnet et sultent og "uttørket" loddemarked ble totalverdien for norske fiskere over 600 millioner, noe som gav en historisk høy snittpris på kr 14,35.

Så blir det spennede å følge loddefiske fremover der norske båter kan fiske i islandsk sone frem til 22 februar. Det norske båtene må fiske nord av N 64-30' og det kan være 30 aktive båter i fiske samtidig

Siste nytt