Uvanlig god mai

Publisert: av Camilla Klævold

I mai måned har det blitt fisket vel 73.000 tonn med nordsjøsild

Mai måned har vært uvanlig god på nordsjøsild og gått over alles forventning. Det er registret nesten 73.000 tonn i journalen og vel over 60% av kvoten er ferdig fisket. På et normalt år er det måneden vi går inn i nå som pleier å ta for seg hovedfiskeriet på nordsjøsild.

-    Det er veldig gledelig med fiske i norsk sone nå når både kvoten har gått opp og det er begrenset tilgang i britisk sone, forteller salgsleder Kenneth Garvik. (Det kan fiskes 17.000t i britisk sone).

Hovedfiskeriet har tatt plass vest og sør-vest for Egersund i områdene Lingbanken og Egersundbanken.

-    Silda er litt liten, så hoveddelen av kvantumet som er fisket (rundt 55%) har gått til mel og olje produksjon, mens det resterende har gått til konsum, fortsetter Garvik.

I tillegg til fiskeri vest og sør-vest for Egersund har det vært litt fiske sør om Vikingbanken, men her har det vært dårlig samling på silda og mengdene har vært betydelig lavere. Det positive med silda i dette området er at det har vært større og man håper at fiskeriet kan ta seg opp i dette området.

-    Alt i alt, så har det vært et fantastisk fiskeri så langt kvantumsmessig, litt kjedeligere størrelsemessig, vi skulle gjerne hatt litt større sild til matjesproduksjon, men vi satser på at fisket tar seg opp lengre nord, Vikingbanken, slik at vi kan få en sild som er attraktiv og betjene konsummarkedene, sier Garvik.

I henhold til tobisfiskeriet, har det vært noe slakt i det siste, men flåten har nå samlet seg på Inner Shoal og vi krysser fingrene for at det kan bli et fiskeri her framover.

Siste nytt