Mer sjømat er fasiten

Publisert: av Camilla Klævold

Forsker mener sjømatnæringen bør bli flinkere til å formidle godene havet og sjømat gir mennesker og planeten

Forskeren er Dr. Fabrice Le Clerk, vitenskapsdirektør i Eat Foundation. Han var en av flere foredragsholdere da Team Norway i Spania arrangerte seminar om sjømat og bærekraft i Barcelona i slutten av april. Team Norway består av Den norske ambassaden, Innovasjon Norge og Sjømatrådet.

Mange snakker om vegetarmat eller veganske alternativer, mens mat fra havet har lett for å bli glemt, undervurdert eller «drukne» i klima- og helsesammenheng, mener Le Clerk.

-Faktum er at sjømat generelt har et lang lavere CO2-avtrykk og et langt høyere næringsinnhold enn en rekke andre proteiner, legger forskeren til.

At vi må spise mer mat fra havet er også noe som pekes på  som en del av løsningene for å nå FNs bærekraftsmål. Likevel er det ikke til å stikke under stol at sjømatnæringen også har utfordringer knyttet til bærekraftig produksjon.

Bekymring rundt forurensning, plastsøppel, overfiske, lakselus, fôrproduksjon og transport var noen av det Eat-forskeren pekte på under seminaret- en bekymring han delte med flere.

Så i hva gjør sjømatnæringen selv for en mer bærekraftig drift, henger næringen med i tiden, og bryr forbrukerne seg om bærekraft i det hele tatt?


Les hele saken hos Norges Sjømatråd:

Siste nytt