Rolig eksportmåned for sild; nedgang på makrell

Publisert: av Roar Bjånesøy

April er en roligere eksportmåned på sild etter at fiskeriet vanligvis avsluttes i begynnelsen av mars, skriver Sjømatrådet

Sild:

  • Norge eksporterte 14 700 tonn sild til en verdi av 224 millioner kroner i april.
  • Verdien økte med 20 millioner kroner, eller 10 prosent, sammenlignet med april i fjor.
  • Volumet økte med 25 prosent.
  • Egypt, Polen og Litauen var de største markedene for norsk sild i april.

April er en roligere eksportmåned på sild etter at fiskeriet vanligvis avsluttes i begynnelsen av mars. Som for andre arter er prisene på sild i april i år betydelig over samme måned i fjor. Prisen på hel fryst sild var 9,76 kr/kg sammenlignet med 8,78 i fjor, en økning på 11 prosent. For filet øker også prisene, og her er det filet av nordsjøsild som øker mest på små volum.

Det ble eksportert ca. 4 500 tonn mer hel fryst sild i april i år sammenlignet med april i fjor. Denne økningen har i all hovedsak gått til Egypt. I april i år ble det eksportert 4 500 tonn hel fryst sild til Egypt mot 1 100 i samme måned i fjor. 

Så langt i år har eksporten til Egypt mer enn doblet seg fra 11 200 de fire første månedene i 2021 til 24 200 tonn i samme periode i år. Dette skyldtes både økt etterspørsel i markedet, men er også et resultat av mindre tilførsel av pelagisk fisk fra Asia.

- Eksporten av sild til Ukraina og til Litauen, hvor en god del går videre til Ukraina, var i april på samme nivå som i 2021. Direkteeksporten til Ukraina var på 500 tonn mot 450 i samme måned i fjor, mens eksporten til Litauen var på 1 700 tonn, det samme som året før, forklarer Jan Eirik Johnsen, ansvarlig for pelagiske arter i Sjømatrådet

 

Makrell:

  • Norge eksporterte 8 100 tonn makrell til en verdi av 157 millioner kroner i april.
  • Verdien falt med 11 millioner kroner, eller 7 prosent, sammenlignet med april i fjor.
  • Det er en nedgang i volum på 20 prosent.
  • Vietnam, Kina og Sør-Korea var de største markedene for norsk makrell i april.

- Makrelleksporten går nå inn i en lavsesong etter at de store volumene fra fangstsesongen ble eksportert fra august til februar. God etterspørsel i markedene har gjort at det har blitt eksportert nesten like store volum, målt i rundvekt, som det ble landet i sesongen 2021/2022, sier Jan Eirik Johnsen, ansvarlig for pelagiske arter i Norges sjømatråd.

- Etterspørselen reflekteres også i prisene som er på et høyt nivå. Snittprisen på eksportert makrell var i april på 19,44 kroner per kilo mot 16,66 kroner per kilo i samme måned i fjor, en økning på 17 prosent, avslutter Johnsen.

Siste nytt