Fiskets gang uke 12

Publisert: av Kenneth Garvik

Årets beste kolmuleuke. Og loddefiske i Barentshavet ferdig.

Kolmule:
Vi fikk årets beste kolmuleuke med hele 39.100 tonn i innmeldingsjournalen. Beste ukedag var fredag med 8.900 t. Dette er fordelt på 28 ulike båter. Foruten et par småslumper, som er fisket i Internasjonalt farvann, er hele kvantumet fisket vest av Irland i EU sonen.

Fisket har gjennom uken vært ujevnt, der kolmula den ene dagen står mer spredt, for så å samle seg igjen. Dette er ikke uvanlig, da kolmula nå trekker nordover fra EU sonen og inn i britisk farvann. Normalt så samler den seg bedre når den treffer «kanten».

Vanligvis så utøves fisket etter kolmule i Atlanteren i storm og uvær. Dette har vært motsatt sist uke der fiskerne melder om blankestille og speilblankt hav.

I forhold til de siste år så omsettes det mer kolmule til konsum. Av ukens kvantum er 12.500 t solgt til konsumkjøpere i Killybegs (Irland). Med høye bunkerspriser så er ekstra kostnadene med å seile til Norge betydelige. Og dette kan beløpe seg til flere hundre tusen på en tur.

I kommende uke så forventer vi fortsatt god deltagelse i dette fiske. Av kvoten i EU sonen på 146.000 t så er det fisket vel 80.000 t.


Lodde Barentshavet:
De fem båtene som hadde kvote igjen på lodda var hemmet av uvær første del av uken. Da vinden løyet fikk alle fangst og meldte inn knappe 2.000 tonn. Fangstene er tatt nord av Sværholthavet som ligger mellom Magerøya og Nordkinnhalvøya.

Med dette var årets loddefiske i Barentshavet i havn. En kort oppsummering viser at kvoten på 42.000 t er fisket på en knapp måned, der vi hadde første fangst 26 februar.
Det har vært fisket lodde over et stort område med flere loddeinnsig fra nord av Andøy i vest til Øst-Finnmark. Fiskerne har registrert mye lodde, der det i enkelte perioder har vært utfordringer med å finne passelige stimer til å kaste på.

I motsetning til det norske loddefiske på Island der hoveddelen gikk til mel/olje, er så å si all lodde fra Barentshavet omsatt til konsum. Det er bare 1.100 t som er solgt til mel/olje anvendelse.
I slutten av sesongen, da rogna var moden, så fikk vi høye priser i auksjonene. Hovedårsaken til dette er at islendingene har produsert mye mindre lodderogn enn planlagt. De har og ganske mye igjen av sin kvote etter avsluttet fiske.


Hestmakrell/Makrell:
Som ellers de siste årene så er det båter som jakter på hestmakrellen i fjordene i Vestland og Rogaland. Sist uke fikk vi innmeldt 84 tonn fra fire forskjellige båter.
Totalt har disse kystbåter fisket 1.350 t så langt i vinter, og med god etterspørsel etter hestmakrell så oppnår en gode priser for fangstene.

I tillegg til hestmakrell så fikk vi søndag innmeldt 1 tonn med makrell til fersk anvendelse. Med litt sol og varme så vil makrellen samle seg, og forhåpentlig så blir det flere makrell fangster for de minste båtene utover våren.


Bergen 28.03.2022
Kenneth Garvik
[email protected]

Siste nytt