Ser økning i makrellparasitt

Publisert: av Roar Bjånesøy

Kudoaparasitten, som gjør fiskekjøttet til en flytende, geleaktid masse, er økende i Nordsjøen, sier HI

Kudoaparasitten har mikroskopiske sporer som sitter i muskelvevet i det som utgjør filetene til fisk. Etter at fisken er død begynner sporene å produsere et enzym som gjør fiskekjøttet om til en geléaktig og flytende masse. Denne tilstanden kalles ofte «soft flesh» eller geléfisk. Dette melder Havforskningen

Nå har forskere fra HI sett på data fra overvåkning av parasitten de siste 15 årene.

– Vi ser en tydelig økning. De siste 10–15 årene har forekomsten av «soft flesh» lagt stabilt på rundt én prosent hos makrell fra Nordsjøen, sier HI- stipendiat Lucilla Giulietti.

I 2019 og 2020 så forskerne at forekomsten av «soft flesh» økte mellom tre til seks ganger så mye. 

Kudoaparasitten er ikke farlig for mennesker, men kan være et problem for næringen ettersom fisken blir ødelagt.

Forskerne så også at det oftest er stor makrell, over 400 gram, som påvirkes av Kudoaparasitten. Det er denne makrellen som er mest etterspurt og gir best pris.

Men forsker Giulietti understreker at det er for tidlig å slå fast om det er en reell økning eller bare en midlertidig oppblussing.

– Det kan være snakk om en naturlig variasjon, så vi vil følge nøye med på utviklingen fremover, sier Giulietti.

– Et annet viktig funn var at det tilsynelatende kun var fisk som hadde store mengder av Kudoaparasitten i kjøttet som utviklet «soft flesh».

Les mer om saken hos HI her

 

Siste nytt