Bikket milliarden på årets kolmulefiske

Publisert: av Camilla Klævold

Video: Aldri før har totalverdien i førsthåndsomsetningen vært høyere for kolmula. Se salgsleder Garvik gi oss et historisk tilbakeblikk og oppsummere sesongen så langt

Årets hovedsesong for kolmule vest for Irland har vært preget av mye dårlig vær. Allikevel har de så langt blitt fangstet kolmule for over 1 milliard kroner, som er ny rekord. Og ennå står det igjen vel 44 000 tonn som trålflåten vil fiske i «kanten» utover høsten.

Som sagt har kolmulefisket en forholdsvis kort historie for norske fiskere. Etter kollapsen i sildefiske på 60 tallet så var flåten på jakt etter nye arter å fiske på og dermed var kolmuleeventyret i gang. I videoen her forteller Salgsleder Kenneth Garvik  litt om utviklingen i fisket over tid og hvordan denne sesongen har gått så langt. Og som alltid, en stor hyllest til både fiskere og industrien som sammen har fått dette til.

I grafen nedenfor vises utviklingen over kolmulefisket fra 1989 og  frem til i år. I 2004 bikket vi en million tonn i kvantum og i 2011 var vi over 3 kroner i pris, men da på en veldig liten kvote. De siste årene har kvotene lagt mellom 330 og 490 000 tonn.

Siste nytt