Britene inspirert av Fiskesprell

Publisert: av Camilla Klævold

Ernæringsfysiolog Kate Snow tar med seg lærdom fra Fiskesprell-kurs tilbake til skoleelever i Storbritannia

Snow fulgte det tre timer lange kurset i Sjøskogbekken FUS barnehage på Ranheim utenfor Trondheim, ledet av den erfarne kokken Rune Sandø. Sandø introduserte han nysgjerrige barn for de viktigste fiskeartene og lærte dem både å kutte grønnsaker og lage fiskepinner.

- Det var inspirerende å se hvordan barna bidro på kjøkkenet, og jeg ble svært begeistret over «Fiskesprell»-konseptet. Selv om jeg ikke forsto hva som ble sagt, var det lett å se på ansiktene til barna at de var veldig entusiastiske, sier Kate Snow til Sjømatrådet.


To skolebesøk i Letchworth
Når Sjømatrådet ruller ut sin unike bærekraftpilot i Storbritannia 11. juni, er inspirasjon og sjømatglede rettet mot barn og unge noe av det som står på programmet. I løpet av to skolebesøk skal Kate Snow lære elever i byen Letchworth utenfor London om bærekraftig sjømat.

- Å involvere barn i matlaging er nøkkelen for å få dem til å nyte maten. På mine to kurs blir det derfor praktisk matlaging, en presentasjon av ulike fiskesorter og en innføring i britiske myndigheters kostholdsråd om å spise fisk to ganger i uken. Der får elevene blant annet vite hvorfor proteiner og omega-3-fettsyrer fra fisk er så viktig for helsen vår, sier hun.


Manglende matkunnskap
Snow peker på manglende matkunnskap i britiske husholdninger som en av utfordringene når det kommer til sjømat.

- Mange vet faktisk ikke hvordan de skal tilberede fisk. På mine kurs velger jeg derfor bevisst ut oppskrifter som er gode, sunne og lette å tilberede. Da kan barna ta dem med seg hjem til foreldrene og fortelle at de har laget dem selv, forteller Kate Snow.

«Fiskesprell» er et nasjonalt kostholdsprogram som har som mål å øke sjømatkonsumet blant barn og unge. Denne gruppen spiser generelt mindre sjømat enn anbefalt av helsemyndighetene og går dermed glipp av viktige helseeffekter.

Siste nytt