Drone finner mer brisling

Publisert: av Camilla Klævold

HIs hjemmelagde kajakkdrone får ofte mer med seg under vann enn forskerne klarer, dermed kan gjerne Sognefjorden åpnes igjen for fiske etter den ble stengt i fjor

Dette melder Tekfisk. Blir forskernes kvoteråd tatt til følge, kan det innebære en gjenåpning av Sognefjorden, som ble stengt for brislingfiske i fjor. Kvoterådene innebærer maksimalt uttak på 360 tonn i Sognefjorden, 240 tonn i Hardangerfjorden og 80 tonn i Nordfjord.

Selvbygget forskerdrone
Under årets tokt har forskerne hatt med seg en selvbygget drone for å se hvordan den kan utfylle moderskipets oppgaver. I år som i fjor var det «Kristine Bonnevie». Bruken av drone har vært en suksess, mener forskerne.

- En stillegående drone har mange fordeler, sier Kvamme til tekfisk, som har uttrykt ønske om dronebruk også ved neste års tokt.

Skremmer ikke fisken
Fordelene med mindre, ubemannede droner er mange. Elektrisk motor og lite trykk fra fremdrift vil i langt mindre grad skremme bort fisk enn et større fartøy. I tillegg vil minimal dypgang både muliggjøre registreringer på grunne områder, og generelt på fisk lenger opp mot vannskorpen.

- I kajakken har ekkoloddet på 200 kilohertz en nærgrense på én meter, sier Johnsen.

Les mer om toktet og dronens egenskaper på tekfisk.no:

Siste nytt