Eksportrekord for sjømaten

Publisert: av Camilla Klævold

Verdien av norsk sjømateksport har aldri vært høyere i en enkeltmåned enn i august da det ble eksportert for 12,5 milliarder NOK

Det er en økning på 2,9 milliarder kroner, eller 30 prosent, sammenlignet med august i fjor.

Hittil i år har eksportverdien for norsk sjømat vokst med 21,2 milliarder kroner, eller 29 prosent, til en samlet verdi av 94 milliarder kroner, sammenlignet med de åtte første månedene i 2021.


Laks er eksportdriveren
- Det er særlig høye volum og priser på laks som er driveren for eksportrekorden i august. Dette er tidenes beste enkeltmåned for laks målt i verdi, mens det er august-rekord for sei, ørret, hyse og hele hvitfiskkategorien, sier konstituert administrerende direktør i Norges sjømatråd, Børge Grønbech.


Krevende tider
- Samtidig er vi inne i en periode med høy inflasjon, lavere kjøpekraft, utfordrende logistikk og økte produksjonskostnader. I tillegg er en styrking av kronen mot euro, som vi har sett i august, en utfordrende eksportfaktor. Det gjør at det fortsatt er krevende tider å drive global handel i, understreker Grønbech.


Hjemmekonsumet av sjømat faller
Sammenlignet med fjoråret faller hjemmekonsumet av sjømat i Europa.

- Dette er som forventet, da det i år er flere som reiser på ferie og spiser måltidene sine utenfor hjemmet. Det går altså mer sjømat til hotell-, restaurant- og kantine-segmentet. Dette er viktige og godt betalende kjøpere av norsk sjømat, sier Børge Grønbech.

I forrige måned var det verdivekst til alle de tre største markedene:

    Nord-Amerika: 59 %
    Asia: 33 %
    Europa: 29 %

Like høy eksportverdi i august som i hele 1990
- Det er fortsatt stor global etterspørsel etter norsk sjømat, og det er gode nyheter for både sjømatnasjonen og eksportnasjonen Norge. Hvis vi sammenligner verdien på norsk sjømateksport i august i år, er den faktisk på samme nivå som for hele eksportåret i 1990. Det illustrerer veldig godt hvordan utviklingen har vært, sier Grønbech.
Siste nytt