Et Hav Av Muligheter

Publisert: av Roar Bjånesøy

Årets TV-aksjon går til arbeid mot plast og forsøpling i havet. For oss i fiskerinæringen er dette veldig viktig arbeid

Åtte millioner tonn plast havner i havet hvert år over hele verden. Til sammenligning leverte norske fiskere rundt 2,5 millioner tonn fisk og skalldyr i fjor, så dette er enorme mengder plast som flyter rundt i alle verdenshav og kan påvirke det enorme og svært viktige  matfatet som havet er.

Årets TV-aksjon handler om å ta tak i utfordringene med denne forsøplingen, den er i regi av WWF og skal først gå til arbeid i flere land i Sør-Øst Asia, der en fjerdedel av plasten kommer fra. I år går selve TV-aksjonen av stabelen 18. oktober. Allerede i dag, 16 oktober, så melder aksjonen at den har samlet inn nesten 42 millioner kroner

Sildelaget vil støtte denne aksjonen med 50 000 kr. Dette som en del av vårt engasjement med å rydde opp i og holde både våre farvann,  og havet i sin helhet,  rent.

-Norske fiskere leverer fisk av høy kvalitet til verdensmarkedene år etter år og vi er avhengig av å fangste den i rene, klare farvann, fritt for plast og annet søppel, sier adm.dir i Sildelaget, Paul Oma.

- Vi må  huske at vi alle lever av det samme havet, mikroplast fra andre siden av kloden kan følge havstrømmer over hele verden så det er viktig av vi støtter arbeider med å stenge ned alt utslipp samme hvor det skjer, sier Oma.

Sildelaget støtter også Hold Norge Rent, sammen med andre næringsorganisasjoner, i arbeidet med strandrydding i Norge. Vi opplever også at fiskefartøyene nå har helt andre rutiner med å bringe land både sitt eget søppel , taustumper,  utrangerte fiskeredskaper, samt ta med seg gammelt utstyr som de finner i havet under fiske.

Fishing For Litter -ordningen , der fartøy kan levere søppel i utvalgte havner, er også et program som både myndighetene og fiskerne er en del av og der antall tonn som blir brakt i land øker fra år til år.

Her i Norge kjører også Fiskeridirektoratet årlige opprenskningstokt for å plukke opp mistet eller forlatt fiskeredskap slik at det ikke blir stående og "spøkelsesfiske" i havet. I dette inngår også ordningen der fiskere kan melde fra om tapte redskaper slik at disse kan tas opp så fort som mulig. 

- Dette er ikke et problem som vi løser over natten. Men hvis vi greier å redusere utslippene sakte men sikkert samtidig som vi rydder opp i gamle synder, så vil fiskere over hele verden tjene på dette i fremtiden, sier Oma

Les mer om årets TV-aksjon her 

Siste nytt