Et løft for matbransjen i Norge?

Publisert: av Camilla Klævold

Når skal sjømaten bli en del av det som ofte omtales som norsk matkultur? Og når skal Matministeren og Sjømatministeren snakke sammen? For i slike «løft» er ikke sjømaten med.

Landbruks- og matdepartementet kunne nylig fortelle i et nyhetsvarsel fra Regjeringen.no, om et høyst prisverdig initiativ; en stor fagdag for norsk mat og drikke. Hvordan løfte matbransjen? spørres det.
 
Spørsmålet er satt som tema for denne fagdagen som skal holdes i Bergen i begynnelsen av november. Fagdagen arrangeres i forbindelse med intet mindre enn årets Oste-VM.  - Det er matministeren som åpner konferansen.

Omtrent samtidig, i begynnelsen av november, skal Kompetansenettverket Lokalmat Øst ved Nofima Lokalmatverksted, i samarbeid med Bondens marked, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og småbrukarlag arrangere lokalmatverksted for gründere. – Nok et utmerket tiltak som sikkert med fordel kan kopieres både i sør, vest og nord.

Vi i Sildelaget har spurt før; hvorfor glimrer alltid sjømaten med sitt fravær når norsk mat settes på dagsorden?

Når skal det kunne komme i stand et samarbeid mellom matministeren og vår egen nærings sjømatminister når slike nyttige initiativ dukker opp? – Vi har tidligere etterlyst mer sjømat-engasjement i forbindelse med norsk matmønstring på Grüne Woche i Berlin, den enorme messen som arrangeres i januar hvert år.

I Norges Sildesalgslag stiller vi oss spørrende til at dette gjentar seg. Derfor ønsker Sildelaget nå å ta dette opp gjennom Norsk Villfisk.

Vi har selvfølgelig ingenting imot at norsk landbruk viser sin bredde. Landbruket gjør en utmerket jobb. Men hvorfor kan ikke sjømatsiden lære av slike initiativ,  - bli med, og på den måten løfte frem norsk mat i sin virkelig fulle bredde?

Siste nytt