Et slag for miljøet

Publisert: av Camilla Klævold

Strandryddeuka er godt i gang, viste du at du kan søke om refusjon for kostnader med rydding? Se program for uken her

Pandemien satte dessverre en stopper for aksjonen tidligere i vår, derfor er det i høst dedikert to uker til rydding langs kysten. Sildelaget samarbeider også i år med de andre sjømatorganisasjonene og Hold Norge Rent for å rydde strendene.

- Det er viktig å bidra og stå sammen rundt miljøutfordringer, fiskerne er også veldig opptatt av dette. Det skal ikke mer søppel i havet og om man finner noe skal det tilbake til land, sier Roar Bjånesøy, leder for kommunikasjon og strategi.

- Her er det også viktig at myndighetene kommer på banen og stiller med gode mottaksstasjoner for å kvitte seg med søppelet. Fishing for Litter har vist seg å være en god ordning, men det trengs enda flere mottaksstasjoner langs kysten, fortsetter Bjånesøy.

 

Norges største ryddedugnad
Strandryddeuka er norges største kollektive ryddedugnad! Hvert år rydder flere tusen frivillige over hele Norge. Ryddingen foregår langs vassdrag, elver, innsjøer, på stier og langs kysten og i byrommet. Lokale koordinatorer organiserer ryddingen lokalt sammen med Friluftsrådene, frivillige organisasjoner, avfallsbransjen og kommuner.

- Arbeidet som blir lagt ned langs kysten for å holde strendene rene er imponerende. Det er viktig å huske på at søppelet ikke forsvinner av seg selv og selv om man bare markerer ryddeaksjonen et par ganger i året så må det ryddes når det ikke markeres også, sier Bjånesøy.

Strandryddeuken(e) startet forrige helg og varer fram til 20. september. Lørdag 19. september blir det en stor markering i Lofoten, der «Strandryddedagen» vil feire sitt 10-årsjubileum.

 

Søk refusjon
Refusjonsordningen for utgifter knyttet til opprydding av eierløst marint avfall er nå åpen, og nytt av året er at søknadene fylles ut og sendes direkte fra Rydde (tidligere Ryddeportalen), opplyser Hold Norge Rent på sitt nettsted. 

Refusjonsordningen betinger at avfallet er samlet inn på frivillig basis, og ryddeaksjonene må være registrert i Rydde.

Se mer informasjon og alle kriterier: Refusjonsordningen (ekstern lenke)

Hold Norge Rent opplyser at søknadsfristen er 15. november, og refusjon utbetales innen utgangen av 2020.

– Vi håper integreringen av søknadsskjemaene i Rydde vil gjøre søknadsprosessen enklere, og vi står til tjeneste for alle som trenger bistand i forbindelse med denne oppgraderingen, sier fagleder Mari Mo Osterheider.Her er programmet for årets ryddeaksjoner;

 

  1. – 13. september: I samarbeid med Friluftslivets uke har vi #turmedmening, og vi oppfordrer til turer i skog og mark med søppelplukking.
  1. – 19. september: Norges Seilforbund arrangerer Hold havet rent-uka en ryddekampanje spesielt for seilere i samarbeid med Strandryddeuka.
  1. september: Miljøagentene inviterer til rydding i forbindelse med barnas egen ryddedag. Kampanjen deres Beintøft tar opp temaet søppel, plast og resirkulering.
  1. september: Vil du være med å holde Innlandet rent? Hold Innlandet Rent og Dokkadeltatet Nasjonale Våtmarssenter inviterer til rydding i Innlandet.
  1. september: Bli med på Teinejakta i Lister-regionen. Les mer om hvordan du kan bidra her.
  1. september: Strandryddedagen 2020 feirer 10 års jubileum – høydepunktet i Strandryddeuka. Vi skal ha flere feiringer, blant annet i Lofoten.
  1. september: Marin forsøpling er et problem over hele verden, og den internasjonale strandryddedagen har mobilisert til opprydding verden over i 35 år. Organisasjonen Ocean Coservancy står bak tiltaket.
  1. september: Ta del i The Great Nurdle Hunt, en global kampanje som setter fokus på forsøpling fra plastpellets eller plastgranulat.


    Les mer om strandryddeuken her:

Siste nytt