Fantastisk god nyhet

Publisert: av Roar Bjånesøy

Tobisflåten ble i går meget positivt overrasket over økningen på kvoten til 250 000 tonn

- Dette er en fantastisk god nyhet for oss i trålflåten, sier reder og skipper på Mostein 1, Bjarte Nordtun.

-Vi skal rette en stor takk til forskerne og berømmet det gode samarbeidet vi har hatt de siste årene på tobistoktene, sier Nordtun.

Som saken fra Havforskningen i går sier, så mener havforskerne de har knekt en kode når det gjelder forvaltningsmodellen som Norge begynte med i 2011 da de innførte en egen norsk kvote per område, med fiske i berre deler av hvert område.

– Så langt tyder alt tyder på at forvaltningsmodellen funkar. Vi har sett ei stadig betring i nesten heile norsk økonomisk sone. Eg håpar og trur at vi har knekt ein kode, seier bestandsansvarlig i HI, Espen Johnsen

– Nøkkelen er gode akustiske tokt, gode fangstdata frå fiskeflåten og områdebasert forvaltning som hindrar for stort lokalt fisketrykk, sier han.

Da Nordtun fikk melding om økningen i går, var Mostein 1 på vei til Egersund med 615 tonn. 

- Vi startet på Vestbanken , men hadde de siste halene på Inner Shoal. Nordavinden med temperaturfall gjorde at fisken var litt utilgjengelig til tider, men det har gått veldig bra i år, sier Nordtun som skal ut på neste tur.

-Det blir en travel tid de neste 5-6 ukene frem til 23 Juni da fisket skal være avsluttet, sier han

 Tobiskvoten i år var foreløpig satt til 70 000 tonn da fisket åpnet 15 april. Det kom så en foreløping økning til 110 000 tonn den 6 mai da endel fartøy begynte å bli ferdig med oppstartskvoten. Når Eros klappet til kai etter toktet er nå den endelige kvoten på 250 000 tonn, som er den høyeste på mange, mange år.

Så langt har flåten fisket litt over 78 000 tonn. Etter den siste økningen gjenstår det like over 170 000 tonn igjen å fiske. 

- Første fangstene kom den 17 april, etter at flåten gikk til havs den 15. Vi hadde 3 fangster da, siden har det gått slag i slag, sier salgsleder Odd Fredrik Andersen i Sildelaget.

- Ukekvantumene fra oppstarten i uke 16 frem til uke 19 har vært på 6 900 , 22 800, 28 000 og da 18 100 tonn i forrige uke, sier Andersen.

Så langt denne uken ( uke 20)  er det fisket opp mot 5 000 tonn.

- Det blir noen hektiske uker fremover for både flåten og anleggene. Fisket skal være avsluttet 23 juni, så med 170 000 igjen på kvoten håper vi å komme i mål, sier Andersen

Salgsdirektør i Sildelaget, Knut Torgnes er også fornøyd med kvoteøkningen.

- Markedet der ute ønsker fiskemel og fiskeolje og den totale forsyningen globalt i 2020 har vært underdekt spesielt med mindre anchovetas-fiske i Peru, sier Torgnes.

-Nå er det satt ny kvote der nede, så det gjenstår å se om det vil ha noen effekt på prisnivået i det store bildet. Uansett så er denne økningen i Norge gode nyheter for både flåte og industrien innen mel og olje-sektoren,  sier Torgnes.

Torgnes viser også til tall som viser at fra uke 16 til uke 19 har fettprosenten økt fra 3,5% i uke 16 til 7,6% fra de første prøvene fra fangstene i uke 19.

-Dette viser at fisken er i god kondisjon og i god utvikling, noe som også forskerne bekrefter fra toktet, sier Torgnes.

Også daglig leder i Prima Protein i Egersund, Fredrik Andersen, er positiv til kvoteøkningen.

-Det er veldig positivt at bestanden av tobis er så stor. Nå blir det spennende om flåten greier å fiske opp hele kvoten i den tiden vi har igjen, sier han 


Siste nytt