Ferskmakrell fest i Japan

Publisert: av Camilla Klævold

Japanere elsker norsk makrell. Inntil nylig har de kun fått den som fryst. Men nå har japanerne fått smaken på «Saba Nouveau», og betaler godt for å få makrellen fersk.

Dette skriver Sjømatrådet i en pressemelding. «Saba Nouveau» er navnet den sprellferske makrellen fra Norge har fått i Japan. Navnet er inspirert av den franske rødvinen «Beaujoulais Nouveau», som folk står i lange køer og betaler høye summer for å sikre seg en flaske av.

I midten av september ankom sesongens aller første forsendelse av makrellens svar på den franske vinen til flyplassen i Tokyo. Journalister og andre sultne japanere, sto i lange køer for å sikre seg den første smakebiten.

For det å spise sesongens første og ferske, enten det er vin, frukt eller fisk, skall visst nok bringe helse og lykke- også smaker det jo ekstra godt, er det mange som mener. Derfor har de ventet på årets ferske makrell.

Det var de færreste forunt å få seg en smakebit i fjor. 2021 var aller første gang fersk makrell ble eksportert til Japan fra Norge, og mengden var derfor beskjeden. Men responsen var svært god, og fisken ble fort revet bort fra kjølediskene.

I år satser importøren Jalux på å tredoble importmengden fra i fjor.

Jalux eies av flyseslskapet Japan Airlines, og selskapet har derfor god drahjelp når det gjelder flytransporten.


50% av norsk makreller spises i Japan
Her hjemme spiser vi lite av vår egen makrell, og det meste vi spiser inntas som makrell i tomat. Japanerne derimot, elsker makrell.

De vet at makrellen er rik på sunne fettsyrer og bra for helsa, og de vet at alt det sunne fettet trekker til seg gode smaker. Den marineres i alt fra teryiaki og curry til sake og soyasaus. Og de vil gjerne ha den norske fordi den er ekstra feit og fin.

Summen av indirekte og direkte makrelleksport til Japan estimeres til ca. 146 000 tonn, eller rundt halvparten av den norske makrellkvoten. Det betyr at annen hver makrell som fiskes i Norge havner på japanske spisebord.

Du finner den som sushi eller ferdigmarinert fastfood på 7-Eleven. Du finner den i poser med makrellchips eller i hermetikkbokser, i ramen og nudelretter, som lettsaltede fileter i butikkene - klare til grilling- og du finner den på hippe spisesteder som serverer «saba sando», eller makrellsandwich.

Det var nettopp sansen for makrell, samt lysten på det første og det ferske, som sådde frøet til ideen om «Saba Nouveau».


Makrellfestival
I fjor var journalistene de første som fikk smake Saba Nouveau. I år fikk mange flere gleden av å sette tennene i den første ferske makrellen på makrellfestivalen som åpnet noen timer etter fiskens ankomst.

-Festivalen ble holdt i en park inne i Tokyo, og det var gøy å se hvor mange som strømmet til for å smake, sier Johan Kvalheim som er sjømatutsending i Japan.

Gjennom Sjømatrådets bedriftsinitiativ-ordning samarbeider Sjømatrådet med Jalux om markedsføringen av den ferske makrellen.

-Festivalen var et ledd i markedsføringen for å gjøre Saba Nouveau og norsk makrell generelt enda bedre kjent i Japan.


Les mer om den ferske makrell eksporten til Japan på Sjømatrådet sin side:

Siste nytt