Fiskeridag på Arendaluka tirsdag

Publisert: av Roar Bjånesøy

Politikere og organisasjoner fra hele Norge er samlet i Arendal. I dag er er det flere fiskeriarrangement

I ettermiddag er det stort arrangement ombord krabbebåten Vestland Arctic. Sildelaget er med som sponsor og har tatt med med  matjes sild som skal serveres til besøkende. I tillegg vil det også bli servert snøkrabbe og hval til de som tar turen ombord.

Arendalsuken er blitt mer og mer populær som politisk og samfunnsengasjerende møteplass.  Tusenvis av foredrag og arrangement fra mange næringer holdes fra morgen til kveld rundt om i hale Arendal , inkludert på mange fartøy som ligger langs kaiene.

Arrangementet i ettermiddag er i regi av Pelagisk Forening og Havets Verdiskapere og som nevnt vil det bli servert sild og annen sjømat. Sjømatkonsumet går opp mange steder i verden, men ned i Norge. Dette er viktig at vi får gjort noe med, det spørsmålet blir adressert i et annet arrangement som Sildelaget og de andre organisasjonene i næringen skal ha i morgen her i Arendal. ( se link lenger nede)

I dag skal også Fiskarlaget ha tre arrangement der de tar opp aktuelle temaer innen fiskeri. Der skal det diskuterer Fiskernes samfunnskontrakt og hvordan fiskeri kan ta bedre vare på havet. Disse debattene vil bli strømmet for de som vil følge med.

Nedenfor er en liste over dagens arrangementer: De tre første er fra 10:15 og frem til like etter lunsj. Arrangementet med sjømat til besøkende er fra klokka17 i kveld. 

 

FISKEFLÅTEN LEVERER FISK, MEN LEVERER DEN PÅ SAMFUNNSKONTRAKTEN?

 

MÅ FISKERI OFRES FOR Å BYGGE UT VINDRAFT TIL HAVS?

 

 

BEVARE MEG VEL - HVORDAN KAN FISKEFLÅTEN BIDRA TIL Å TA VARE PÅ HAVET?

 

 MINGLING I HAVET- DEBATT, SJØMAT OG ALEX ROSÉN

 

Og onsdag ettermiddag klokka 15:45 spør vi politikere om vi egentlig vil spise mer sjømat. Hva gjlr vi alle sammen ilag for å øke konsumet her i Norge med all den fantastiske fisken som vi fanger .

VIL VI EGENTLIG SPISE MER SJØMAT?

 

Om arrangementet

 

Norge har levd av sjømat i tusenvis av år. Vi har satt klippfisk på kartet i hele Sør-Amerika. I Japan står folk i kø når årets makrell kommer sjøveien fra Norge. I Italia hyller en hel by tørrfisken fra nord.  Folk over hele verden spiser sushi fra vår kystlinje, mens her hjemme jubler vi for Pizza Grandiosa og fredagstacoen!

- Hvorfor spiser nordmenn stadig mindre sjømat? 
- Hvorfor er sjømat mindre spennende på middagsbordet her i landet?
- Hva kan myndighetene gjøre for å få folk til å spise mer sjømat?
- Hva kan sjømatnæringen gjøre?
- Og hvordan stiller dagligvarekjedene seg?

Velkommen til en spennende debatt med politikere, forskere, verdenskjente kokker og ikke minst: smakerbiter fra havet. 

INNLEDERE: 

  • Linda Granlund, divisjonsdirektør folkehelse og forebygging Helsedirektoratet: "Hvor bra er sjømat?"
  • Trym Eidem Gundersen, direktør Norden i Norges Sjømatråd: "Så mye sjømat spiser nordmenn"

 

DEBATT:

 

  • Olve Grotle, stortingspolitiker Høyre
  • Kristina Hansen, statssekretær for Arbeiderpartiet
  • Herman Søndneaa, bysekretær for byutvikling Oslo, MDG 

 

Arrangør: Sjømatorganisasjonene
Sjømat Norge, Fiskebåt, Norges Fiskarlag, Norsk Villfisk, Norges Råfisklag, Sildelaget og Pelagisk Forening 

 

Medvirkende
  • Kristina Hansen, Statssekretær (AP), Nærings- og Fiskeridepartemetnet
  • Olve Grotle, Stortingsrepresentant, Høyre
  • Herman Sødne, leder for havpolitisk utvalg, MDG
  • Carina Olset Hovda, debattleder, Corporate Communications
  • Linda Granlund, divisjonsdirektør folkehelse og forebygging, Helsedirektoratet
  • Trym Eidem Gundersen, direktør Norden, Norges Sjømatråd

 

Siste nytt