Fiskets gang uke 11

Publisert: av Kenneth Garvik

Fisket etter kolmule går som normalt vest av Irland.

Kolmule:
I en urolig og usikker verden så foregår fisket etter kolmule vest av Irland som normalt. Sist uke er det meldt inn 34.300 tonn fordelt på 21 norske båter, og en færøysk båt.

Da fisket dabbet av i Internasjonalt farvann trakk alle båtene inn i EU sonen, der en har fisket nordvest av Porcue Pine banken. Av ukens kvantum er hele 30.400 t fisket i EU sonen, 3.700 t i internasjonal sone og en norsk tråler har tatt vel 100 t i norsk sone.

Fisket har gjennom uken vært ujevn der kuling og storm har hemmet fiske. I tillegg har samlingen på kolmula periodevis vært dårlig. Med mange båter i område blir det en lang tauerekke på de flekkene med god samling.

Av årets kvote på vel 360.000 t er det nå fisket 135.000 t. Årets sesong har værmessig vært meget utfordrende med stormer i kø vest av Irland. Dette illustreres godt med at vi på samme tid i fjor hadde knappe 40.000 t mer i innmeldingsjournalen.

Torsdag i uken så økte Fiskeridirektoratet delkvoteenheten for kolmuletrål i EU sonen til 5.946 tonn. Dette tilsvarer båtenes årlige kvote for 2020.

Vi forventer fortsatt god aktivitet i dette fiske fremover. Normalt er fisket ujevnt i siste del av mars før kolmula blir mer tilgjengelig lenger nord på St. Kilda feltet.

Vi krysser og fingre for at industrien som skal produsere kolmula til fiskemel ikke blir så hardt rammet av coronaviruset at en må stenge ned fabrikker fremover. I forhold til interaksjonen mellom fiskere og kjøpere så gjør en alt for å hindre smitte.

 

Bergen 16.03.20
Kenneth Garvik
[email protected]

Siste nytt