Fiskets gang uke 19

Publisert: av Kenneth Garvik

Sesongens beste tobisuke, og høye priser gir rekordlaster både på tobis og kolmule.

Tobis: 
Vi fikk sesongens beste uke med 17.400 tonn i journalen. Dette er fordelt på 19 fangster fra 185 til 1.600 t, noe som gir ett snitt på 920 t.
«Nordsjøbas» som søndag kveld meldte inn 1.600 t satte verdirekord for en tobisfangst omsatt gjennom Sildelaget.

I starten av uken foregikk fisket på Inner Shoal, men der dabbet det av og flåten trakk nordover til Klondyke. I dette område har det periodevis vært godt fiskeri i siste del av uken med flere gode trålhal på kort tid.

Av den foreløpige kvote på 55.000 t er det nå fisket vel 44.000, og 13 båter er ferdig med sin kvote.
«Eros» som har vært på tokt for Havforskningsinstituttet ankom Bergen i morges, og basert på dette tokt vil forskerne komme med endelig råd før 15.mai. Vi krysser fingre for at det er grunnlag for en høyere kvote.

 

Kolmule:
Vi har fire fangster med kolmule med totalt 3.600 tonn. Av dette kvantum har «Rav» tatt 2.400 t nordvest av Hebridene i EU sonen. Denne fangst er med de priser vi nå har på mel/olje også den mest verdifulle kolmulelast vi har hatt på en norsk kjøl med en fangstverdi på nær 7 millioner.

I Nordsjøen har det vært godt fiskeri der «Sille Marie» hatt to korte turer på nord av N 60⁰.
Ellers har «Krossøy» fisket kolmule, øyepål, hestmakrell, sølvtorsk og strømsild i kombinasjon med hvitfisk på «Kanten».

 

Makrell/hestmakrell:
Nordavinden med til dels snøbyger har preget Vestlandskysten sist uke, og dette bidrar ikke til å samle makrellen da rødåten ikke blomstrer i kald nordavind.

Sist uke fikk vi beskjedne 33 tonn fra Strand i Rogaland i sør til Vanylven på Møre i nord.  Makrellen varierer i størrelse fra 200 til 500 gram på snitt. Den store makrellen er attraktiv til fersk anvendelse, mens den små blir for liten og blir omsatt til frysing til betydelig lavere pris.

På hestmakrell har vi fire fangster fra Askøy og Lindås nord av Bergen med totalt 60 tonn.
 

Bergen 13.05.19
Kenneth Garvik
[email protected] 

Siste nytt