Fiskets gang uke 22

Publisert: av Kenneth Garvik

Nordavind hemmer sildefiske, bedre på kolmule og kystmakrell og forstatt labert tobisfiske.

Nordsjøsild:
Det er fortsatt ikke noe sus over sildefiske i Nordsjøen, der vi har 6.900 tonn i journalen. Det er fortsatt lave sjøtemperaturer, og det har blåst nordavind de fleste dager i uken. Silda står spredt utover slik at trål blir det best egnede redskap. Dette tydeliggjøres med nær 75% av kvantumet er fisket med trål.
Av ukens kvantum har ringnot bidratt med 5.200 t og båtene i kyst og SUK (snurpere uten konsesjon) gruppen har fisket de resterende 1.700 t.

Sildefiske har foregått fra Patchbanken i sør, og videre nordover der nordligste fangst er tatt på Vikingbanken. Som normalt så er snittstørrelsen på silda høyest i nord. Snittvektene for fangstene som er omsatt til konsum varierer fra 128 g som lavest til 180 g som høyeste.

Fra kjøperne som tar imot silda så meldes det fortsatt om lavere fettinnhold enn normalt på denne tiden. De beste fettanalyser viser nivå på vel 15 %.

Knappe 30 båter har vært aktive i sildefiske denne uke, og flere båter har gjort seg klar til å sette kursen mot sildefeltet. Det må løye med nordavinden, og komme sol og varme i Nordsjøen skal det bli noe fart i dette sildefiske..


Tobis:
Atter en uke med labert tobisfiske der det bare er fisket 1.300 tonn. Dette er fra ni forskjellige båter med fangster fra beskjedne 25 t til 470 t.

Det er nå fisket bare 15.100 t av kvoten på 60.000 t. Fisket er åpent i vel to uker til og de fleste fiskerne er pessimistiske for at det blir noe bedring i dette fiske. Søndag kveld er det bare en håndfull båter igjen på feltet, og flere har lagt om til fiske på «Kanten» eller nordsjøsild.


Kolmule:
Ukens kolmulekvantum gikk opp denne uke, der det ble fisket 8.800 tonn. Dette grunnet at flere har fisket på «Kanten», og at vi fikk tre færøyske båter med kolmule fra egen sone. Fordelingen på kvantum er 3.400 t fra norske båter og 5.400 t fra færingene.

I tillegg til kolmule er det og tatt 1.00 t øyepål og 210 t strømsild fra «Kantabåtene».


Makrell:
For makrell på kysten så har det livnet litt til denne uke. Fra femten forskjellige båter er det innmeldt vel 90 tonn makrell. Fangstene er tatt i forskjellige kommuner i Rogaland, fra Bømlo og Kinn i Vestland fylke.

Tydeligvis har sommer og varme påvirket dette fiske da vi nå ser at også den store makrellen i innmeldingene. Største snittvekt er helt opp i 500 gram.

For makrellfiske i nord så har ikke båtene vært ute enda da været har hemmet dette. Båtene fra nord er klar og «søringene» begynner å seile denne uke. I fjor var første fangst på makrell 10. juni nord.

 

Bergen 05.06.2023
Kenneth Garvik
[email protected]

Siste nytt