Fiskets gang uke 24

Publisert: av Kenneth Garvik

Stor aktivitet på makrell i nord, og endelig positivt på tobis.

Nordsjøsild:
Vi fikk nok en laber uke på nordsjøsilda med bare 6.300 tonn innmeldt. Dette er fordelt på 22 fangster fra 45 t som lavest til 1.050 t som største kvantum.
Av ukens kvantum er 2.400 t omsatt til konsum, og det resterende, 3.900 t til mel/olje.

Et blikk på silda omsatt til konsum viser at den er relativ liten med snittvekter fra 129 til 175 g, med veid gjennomsnitt på 139 gram.
Forklaringen på den lave snittvekten ligger i at sildefiske har foregått relativt langt sør. Og all sild er fisket uvanlig langt sør. Det vil si sør av N 58⁰, som ligger på høyde med Lindesnes.

Det har ikke vært de store registreringene i dette område og for båtene som kun kan fiske med not så har det vært ekstra utfordrende. Av ukens kvantum er hele 5.400 t fisket med trål.

Flere båter har søkt etter sild lenger nord i løpet av uken, men her meldes det om «blanke skjermer» og null silderegistreringer.

Med så labert fiskeri så vil det være relativt få båter i aktivitet etter nordsjøsilda. Håpet var at det skulle «dukke opp» større sild lenger nord i Nordsjøen. Fra konsumkjøperne meldes det om stort behov for større sild til filet-produksjon.


Tobis:
Etter flere uker med dårlig tobisfiske fikk vi en opptur denne uke med 13.300 t i journalen. Båtene har leitet og trålet på de tradisjonelle tobisbanker i håp om at tobisen bokstavelig skulle dukke opp fra sanden.

Det var først etter at sildebåtene hadde registrert noe som ikke var sild at «Vikingbank» prøvde trålen på ett nytt område nordøst av Vestbanken. Det ble full klaff og resten av båtene satte kursen for det nye feltet.
Det var uvanlig stor tobis på dette felt med snittlengde på over 25 cm. I tillegg meldes det om trålhal på hele 800 t fra det nye tobisfelt.

Fisket på det nye felt dabbet raskt av og i helgen har det vørt dårlig fiske igjen.

Det gjenstår nå 15.600 t av kvoten på 95.000 t. Siste fiskedag er 23 juni, og vi får håpe at det kan bli et tobisslag til før den tid.


Kolmule:
Det 12 forskjellige båter er det innmeldt 4.500 tonn med kolmule sist uke. Fangstene varierer fra noen få tonn fra kombifiske langs «Kanten» til over 1.000 t fra Norskehavet.

I Norskehavet har tre båter, da i hovedsak fra kolmuletrål, fisket rimelig godt etter kolmule rundt N 64⁰.

For øyepål er det fisket knappe 1.000 t og strømsild 320 t.


Makrell:
Det ble sommerens beste makrelluke med 2.200 tonn fra kystflåten. Og det er makrellfisket i nord som bidrar desidert mest i ukens kvantum med 2.080 t fordelt på 111 fangster. Flere båter har fokus på makrellfiske i nord, og sist uke har 40 båter fisket makrell i dette område.

Fisket i nord har foregått over ett relativt stort område. I Vestfjord-bassenget har det vært kasting fra Værøy og nesten helt inn til Skrova.
I helgen har trakk båtene til yttersida av Lofoten og videre nordover Vesterålen til Stø som nordligste fangstområde.

Det er fin makrell det fiskes på i nord med snittvekter på rundt 500 gram.

Fiskerne melder at det er vanskelig å være på rett plass når makrellen samler seg i det enkelte område. Den er kjapp, og det er bare i korte periode den er fangstbar. Vi får håpe på sol og sommer i nord, og oppblomstring av åte som samler makrellen i større mengder.

I sør er det Rogaland som er beste område for makrell.


Bergen 20.06.2022
Kenneth Garvik
[email protected]

Siste nytt