Fiskets gang uke 6

Publisert: av Kenneth Garvik

Historisk loddeuke på Island og silda på full fart mot Møre

NVG-sild:
En sildeuke på det jevne med 21.100 tonn innmeldt sist uke. Dette kvantum fordeler seg på 9.000 t fra kyst, 8.200 fra ringnot og 3.900 t fra trålgruppen.
Sildefiske har vært best i første del av uken der vi hadde en knalldag på tirsdag med hele 9.300 t. Utover i uken ble det vanskeligere der silda stod dypere og mer spredt. Før helgen kom det kuling og båtene lå i land. Da det stilnet lørdag kom det en stor flåte på feltet, men fangstingen har vært heller laber.
Det kan se ut som silda på sin vandring mot gytefeltene på Møre holder seg dypt og spredt, og vanskelig å fange med not.

Fisket i starten av uken foregikk på Trænadypet, og fiskerne meldte om store sildemengder herfra. Den hadde tydelig trekk mot sør og flyttet seg rundt 25 n.mil i døgnet. I helgen har vi hatt noen få fangster så langt syd som til vest av Sklinna.

Størrelsene på silda ligger i hovedsak mellom 320 og 360 gram og er derved sild som er trukket inn fra Norskehavet. I en fangst fra «M Ytterstad» fisket på søndag er snittvektene området 250-285 g. Så det kan virke som den mindre silda fra Tromsøflaket er litt bak i vandringen mot sør.

I kommende uke vil det være en stor flåte som jakter på silda langs kysten. Rognmodningen nærmer seg nå 20% og anleggene som produserer silderogn gjør seg nå klar for pressing.

Vi forventer og at silda kommer på Møre i løpet av uken. Og sammenligner vi med fjoråret, der vi hadde første fangst 13. februar ligger vi litt på etterskudd.


Lodde Island:
Det har vær en knalluke på loddefiske på Island, og fra 43 forskjellige båter er det innmeldt 24.500 tonn. Fangstene ligger størrelser fra 135 t og opp til 890 t, der båtene melder om flere gode kast.

Sesongen på Island har så langt har vært meget positiv der både tilgjengelighet, størrelser, kvalitet og værforhold har spilt på lag med fiskerne. Først i helgen ble det kuling som hemmer flåten et par-tre dager.

Det har ikke vært loddefiske siden 2018 verken på Island eller i Barentshavet. Og dette har bidratt til en stor underdekning på lodde ut i verdensmarkedene, da i hovedsak Asia og Øst Europa.

Fra kjøperne så meldes det om en uvanlig god kvalitet på fangstene av lodde som er landet til konsum. Og med alle de positive parameter og markedssituasjonen har vi opplevd en voldsom prisøkning på denne lodda.
Det kan vi illustrere med at ukens kvantum har gitt en omsetning av lodde på over 350 millioner. Dette er ukestall vi aldri har sett nærheten av for loddefiske.

Det gjenstår nå 4.300 t av kvoten på 41.808 t. For øyeblikket så ligger 9 båter i islandsk farvann og venter på vær slik at de kan ta sine restkvoter før 22. februar, som er siste dag norske fiskere kan fiske.

 

Makrell:
Fra to irske båter er det innmeldt knappe 1.200 t. Makrellen vandrer nå på sørvest og disse to fangster er tatt vest av sørspissen på Hebridene.

Snittvekten på makrellen er på 455 gram.


Hestmakrell:
Langs kysten Rogaland og Vestland er det fisket knappe 120 t med hestmakrell fra den minste kystflåte. Størrelsene på denne ligger på rundt 450 t.


Kolmule:
Etter avsluttet loddefiske har nå fire båter satt kursen for kolmulefisket vest av Irland i internasjonal sone. Den første båten (Gardar) er fremme tirsdag, og vi får håpe at kolmula har samlet seg ut i Atlanteren. Og at værforholdene spiller på lag med kolmulebåtene.

I fjor hadde vi første fangst fra internasjonalt farvann 19. februar


Bergen 15.02.2021
Kenneth Garvik
[email protected]

Siste nytt