Fiskets gang uke 7

Publisert: av Kenneth Garvik

Stormer hemmer kolmulefisket, og silda ankom Møre før helgen.

NVG-sild:
Atter en uke der værforholdene hemmer fisket etter NVG-sild. Totalt er det fisket 14.100 tonn på hele uken. Av dette er hele 6.100 t innmeldt på fredag.

Denne uke er det kystflåten som har dominert på innmeldingene med 9.400 t. Fra ringnot har vi 2.000 t, trål 1.700 t og fra to svenske båter har vi 1.000 t.

Silda er fisket over ett stort område der de nordligste fangstene er tatt rundt 70 n.mil vest av Værøy og videre sørover langs kysten til Buagrunnen utenfor Møre. Her fikk vi første fangst på torsdag da «Paul Senior» meldte inn knappe 200 t. Avstanden mellom den nordligste og den sørligste fangst er på nesten 300 n.mil.

Det er fortsatt stor sild som det fiskes på med snittstørrelser fra 304 g som lavest og 370 g som høyest. Som forventet er det størst sild i sør da det normalt er den store som ligger i front mot gytefeltet. Fangsten på 304 gram er fisket lengst nord og vi antar at silda som var i Kvænangen vil gjøre seg mer gjeldende fremover i dette område.

Fredag startet årets gytetokt fra Ålesund. Og som i de siste årene så er det «Eros», «Kings Bay» og «Vendla» som kartlegger havområdene utenfor Norskekysten.

Da interessen for silda, og prisene har vært gode forventer vi at mange båter vil fiske fremover. Utfordringen er det urolige været. Der lavtrykkene fortsatt står i kø fra vest.


Kolmule:
Om været langs Norskekysten har vært vanskelig så har kolmulebåtene vest av Irland hatt det ekstremt. Det har vært storm, storm, storm og på en hel uke så har det vært arbeidsvær ett knapt døgn. På dette døgn så fikk vi innmeldt fem båter med fangster fra 425 -2.200 t. I sum har disse båtene fisket 5.100 tonn sist uke.

Tre båter som kom ut fra Killybegs fisket i nordkanten av Porcue Pine banken, mens to fisket i vestkanten av samme bank. Her klarte «Østerbris» på imponerende vis å laste opp i fire trålhal på de få timene det var vær. Fra dette feltet så nærmet en seg internasjonal sone der de siste trålhalene ble tatt knappe 15 n.mil fra grensen.

Ni båter ligger nå klar på feltet eller ved Irland og venter på bedre vær. En kikk på diverse værsider gir ikke de store forhåpninger om langvarig arbeidsvær


Hestmakrell:
Fra Rogaland og Vestland har tre båter bidratt med 75 tonn med hestmakrell. Snittvekten på disse fangstene ligger fra 350 g til 480 g.


Lodde Island:
Islendingene har nå sett i gang en tredje toktrunde. Søndag gikk tre fiskebåter ut fra østersiden av Island, og to fra vestsiden. I tillegg forventes det at forskningsbåten vil seile ut fra nordsiden når været tillater det.
I den andre toktrunden ble det funnet mer lodde enn i den første, men det var ikke nok til å sette en kvote. Så får vi om noen dager se hva de finner denne gang.

Du kan følge toktet på https://skip.hafro.is/

 

Bergen 17.02.20
Kenneth Garvik
[email protected]

Siste nytt