Fjernet 1.4 tonn med søppel

Publisert: av Camilla Klævold

I går plukket en samlet sjømatnæring enorme mengder søppel i Hardangerfjorden i forbindelse med Strandryddeuka

Ryddeaksjonen; Rein Hardangerfjord er den største av sitt slag og et prosjekt som skal foregå over fem år for å rense Hardangerfjorden for søppel.

- Det er et fantastisk prosjekt og veldig nødvendig. Det fikk vi oppleve i går, tauverk og plast hadde nærmest grodd fast i viken i Ølve i Hardanger hvor vi ryddet, sier leder for kommunikasjon og strategi Roar Bjånesøy.

Viken i Ølve hadde aldri blitt ryddet tidligere så det lå mye plast langt nedover i jorden. Av innsamlet søppel var det både en kjøleskapsdør og hagemøbler i tillegg til store mengder med plast, mikroplast og tauverk.

1.4 tonn med søppel
Sildelaget stilte mannsterke til rydding sammen med de andre sjømatorganisasjonene (Norges Sjømatråd, Sjømat Norge, Sjømatbedriftene, FHF, Norsk Industri, Fiskarlaget, Pelagisk Forening, Fiskebåt og Råfisklaget) og etter bare et par timers arbeid var det fjernet vel 1.4 tonn med søppel.

- Her må vi alle ta i et tak og rydde opp i både gamle og nye synder. Det er slutt på tiden hvor havet ble brukt som søppeldynge, vi har kommet en lang vei, men vi har fremdeles en vei å gå for å sikre renere hav, sier Bjånesøy.

Totalt 17,5 tonn med søppel
Torsdag 15. september var plastaksjonens første ryddedag og en plass mellom to og tre tusen frivillige fordelt på 151 ryddelag var plassert på ulike lokasjoner langs Hardangerfjorden.

NRK melder at det i 20:00 på kvelden var meldt inn minst 17.5 tonn med søppel fra 63 av lagene som deltok.

– Det er enorme mengder, men vi er ikke overrasket. Tallet blir mye større enn 17,5 tonn, sier aksjonsleder Kenneth Bruvik i Rein Hardangerfjord, til NRK.

 

Sildelaget oppfordrer alle til å ta et slag for miljøet og et renere hav. Rydd gjerne i ditt nærområde og kaste alt boss i spann og plukk gjerne med deg ekstra når du er ute. Midler til strandrydding kan søkes gjennom Sildelagets miljøfond:

Mer informasjon om Rein Hardangerfjord her:

Siste nytt