Gardar med første kolmulefangst

Publisert: av Roar Bjånesøy

Gardar er på vei til lands med 750 tonn kolmule tatt i internasjonalt farvann vest av Irland

- Vi så lite kolmule på vei ut og hadde litt dårlige forhold da vi var på feltet mandag, sier skipper Ole Toft på Gardar.

- Det la en 15-20 russiske  båter rundt 52 graden like ved grensen som hadde funnet kolmule. vi gikk der og fikk tatt de 750 tonnene i 4 hal frem til i går, det største på rundt 250 tonn, sier Toft og legger til at de hadde hørt de russiske båtene hadde lett etter kolmule i 5 dager, helt ned mot 50 graden uten å ha sett noe særlig før de kom i fiske der Gardar tok fangsten sin.

- Vi har også hør fra de danske fartøyene som ligger lenger øst inne EU-sonen at de har sett lite kolmule så langt, sier Toft som gjerne hadde sett  at de fikk fylt opp båten. De 750 tonnene ble solgt på konsumauksjonen og skal leveres til Arctic Fish i Killybegs.


Det ligger nå 5 norske båter spredt utover kolmulefeltene og 8-10 fartøy er på vei bortover, sier salgsleder Knut Halvor Møgster i Sildelaget.

Den norske kvoten i år er på 208 300 tonn , ned fra 360 300 tonn i 2020. Men på grunn av mangel på avtale med EU så har ikke flåten per i dag ikke adgang til å fiske i EU-sonen.

-Dette kan bli utfordrende for den norske flåten som vanligvis har startet fiske i internasjonal farvann og så trukket inn i EU-sonen, sier salgsdirektør Knut Torgnes som også påpeker at årets fiske starter senere enn vanlig. I 2020 var Kings Bay først ute med fangst 28 Januar mens i 2019 var det tatt kolmule både i Færøysk sone og vest av Irland henholdsvis 19 og 25 januar.


I følge Roald Oen, seniorrådgiver i Sildelaget, var det fisket i underkant av 60 000  tonn kolmule i internasjonal farvann fra 19 februar til 9  mars i fjor.    

 

 

 

Siste nytt