Gode priser på nordsjøsild til konsum og Egypt har blitt et viktig marked for makrell.

Publisert: av Dorthe Iselin Austevoll

De siste to årene har norske fiskere ikke hatt fri tilgang til å fiske nordsjøsild i britisk sone. Dette har ført til en tidligere start på fangstsesongen med mye små sild av lavere kvalitet. Med en stor makrellkvote og manglende tilgang til å fiske i britisk sone, startet også årets makrellfiske tidlig.

Gode priser på nordsjøsild til konsum
Norge eksporterte 12 300 tonn sild til en verdi av 166 millioner kroner i juli, forteller Norges Sjømatråd på sine sider. Volumet falt med 2 prosent. Verdien økte med 7 millioner kroner, eller 4 prosent, sammenlignet med juli i fjor. Polen, Nederland og Spania var de største markedene for norsk sild i juli.

De siste to årene har norske fiskere ikke hatt fri tilgang til å fiske nordsjøsild i britisk sone. Dette har ført til en tidligere start på fangstsesongen med mye små sild av lavere kvalitet. Mer enn halvparten av nordsjøsilda har derfor så langt i år gått til mel og olje. Mindre nordsjøsild til konsum har gitt økte priser på filetprodukter av nordsjøsild, og i juli var snittprisen for skinnfri filet økt med 26 prosent til 20,10 kroner per kilo.

Eksportørene er fornøyd med matjessildsesongen
I år ble det eksportert 7 000 tonn hel fyst nordsjøsild til Nederland i perioden mai – juli, mot 8 100 tonn i fjor, en nedgang på 14 prosent. - Vanligvis er juni og juli høysesong for eksport av matjessild til Nederland, men på grunn av den tidlige sesongstarten, økte eksporten i mai i år og falt i juni og juli. sier Jan Eirik Johnsen, ansvarlig for pelagiske arter i Sjømatrådet.

- Årets matjessesong blir av eksportørene betegnet som en grei sesong og det gikk som forventet gitt tidlig sesongstart. Nederlenderne har fått de volum de ønsket, og årsaken til nedgangen skyldes mer sild på lager som følge av koronapandemiens innvirkning på matjessildsalget, oppsummerer Johnsen.

Egypt har blitt et viktig marked for makrell
Norge eksporterte 7 800 tonn makrell til en verdi av 149 millioner kroner i juli. Det er en nedgang i volum på 32 prosent. Verdien falt med 23 millioner kroner, eller 14 prosent, sammenlignet med juli i fjor. Egypt, Vietnam og Litauen var de største markedene for norsk makrell i juli.

- Med en stor makrellkvote og manglende tilgang til å fiske i britisk sone, startet også årets makrellfiske tidlig. Sommermakrellen er ettertraktet i markeder hvor den røykes, som for eksempel i Egypt. Egypt har vokst frem til å bli et viktig marked for både sild og makrell fra Norge. I fjor var Egypt det største marked i volum på sild og makrell samlet, og så langt i år har eksporten av disse to artene økt med 63 prosent, fra 21 000 til 34 000 tonn, sier Johnsen.

 

 

Siste nytt