Godt første halvår for makrelleksporten

Publisert: av Roar Bjånesøy

Norge eksporterte 97 800 tonn makrell til en verdi av 2 milliarder kroner i første halvår

Hele oversikten over eksporttallene for første halvår 2023 og Juni 2023 finner du her: 

  • Verdien økte med 377 millioner kroner, eller 23 prosent, sammenlignet med første halvår i fjor
  • Det er en vekst i volum på 16 prosent
  • Sør-Korea, Japan og Vietnam var de største markedene for makrell i første halvår

I første halvår ble det landet omtrent 55 000 tonn makrell, mot 57 000 tonn i samme periode i fjor. Det er en nedgang på 6,5 prosent.


Kvotereduksjon på 13 prosent

- Dette er naturlig, da makrellkvoten er redusert med 13 prosent sammenlignet med 2022. Hvis vi ser hele 22/23-sesongen under ett, ble det landet 370 000 tonn, noe som er en økning på 4 prosent fra 21/22-sesongen, sier ansvarlig for pelagiske arter i Norges sjømatråd, Jan Eirik Johnsen.

Det er fortsatt bra etterspørsel i de viktigste asiatiske markedene som har bidratt til å holde prisene på et godt nivå. Lave lokale makrellfangster bidrar også i noe grad til etterspørselen.


Mer makrell går til direkte til Japan

- Vi ser at det har skjedd et skifte i leveransene til det japanske markedet. Tradisjonelt sett har Kina vært det dominerende videreforedlingsmarkedet for filet av norsk makrell inn til det japanske markedet. Nå ser vi at det går mer makrell direkte til Japan for bearbeiding der, og det går også mer til Vietnam og Indonesia. Dette skyldes nok delvis en svakere japansk yen mot kinesiske yuan, samt at japanske fabrikker har hentet inn arbeidere fra sørøst-asiatiske land etter koronapandemien, forklarer Johnsen.


Viktig avtale med Storbritannia

Den største og viktigste nyheten for makrellen i første halvår er at det ble inngått en bilateral avtale mellom Norge og Storbritannia i begynnelsen av juni. Avtalen sikrer at Norge kan fiske inntil 60 prosent av sin kvote i britiske farvann.

- Dette er viktig for å sikre et godt og effektivt fiske, og fordi den norske flåten kan fiske makrellen når kvaliteten er på sitt beste - uten å ta hensyn til om den befinner seg i norsk eller britisk sone. Nyheten om avtalen er tatt godt imot i de asiatiske markedene hvor kvalitetsfokuset er høyt, sier Jan Eirik Johnsen.


Slik var eksporten i juni

  • Norge eksporterte 9 065 tonn makrell til en verdi av 205 millioner kroner i juni
  • Verdien økte med 37 millioner kroner, eller 22 prosent, sammenlignet med juni i fjor
  • Det er en vekst i volum på 15 prosent
  • Vietnam, Egypt og Thailand var de største markedene for makrell i juni

Siste nytt