I gang med nordsjøsilda

Publisert: av Camilla Klævold

Sjøglans var første båt ut i går, og er i dag i arbeid på Vikingbanken

Til tross for en noe unormal 17. mai feiring er det heldigvis enkelte ting som er som det pleier og flere båter har satt sitt fokus på nordsjøsilda.

Sjøglans var første båt på Vikingbanken og har i dag fått seg et kast på rundt 90 tonn.

- Det er litt sild å se og det er stille og fint utpå så vi skal nå prøve på flere kast utover dagen, forteller skipper om bord Sjøglans, Jan Arve Heggøy.

Silda er foreløpig litt liten i størrelsen og ligger i snitt på rundt 140 gram, altså noe mindre enn normalt for dette området. Fettinnholdet er heller ikke særlig høyt ifølge skipperen.

I år ligger den norske kvoten på nordsjøsilda på knappe 114 000 tonn og tar vi med flex mulighetene har vi et makspotensiale på å fiske vel 140 000 tonn. Det blir spennende å se hvordan prisnivået utvikler seg utover sesongen. I fjor hadde vi en god sesong prismessig, der snittprisen til konsum lå på 5,90 kr og til mel og olje på 4,79 kr per kilo.  

- Vi forventer jo at det vil være et behov for sild til flere anvendelser, både matjes, filet og rundsild så vi håper at vi vil kunne betjene disse behovene. Og det blir det spennende å se hvordan sesongen utvikler seg, forteller salgsleder Kenneth Garvik.

Så langt i år har det også vært en økning i sildeeksporten til Tyskland, Polen og Hviterussland, i hovedsak NVG-sild. At sild ofte lagres som langtidsholdbare produkter har vært med å øke etterspørselen i disse koronatider.

I tillegg til Sjøglans vet vi at det ligger en håndfull båter og gjør seg klar for sildefiske. Svanaug Elise beregner ankomst på feltet i morgen.  

- Vi satser på sol og sommer framover, vi fortjener det nå etter noen kalde måneder, og en god start på sesongen, avslutter Garvik.

Siste nytt