Juvikssild vant Matskattstipend

Publisert: av Dorthe Iselin Austevoll

MENY har delt ut Matskattstipendet siden 2015, men det er første gang en fiskeprodusent går helt til topps i kåringen. På utdelingen 14. september gikk vinnerstipendet på 300 000 til Juviksild fra Aukra på Romsdalskysten.

 

 Vi eksporterer hele 289 000 tonn til land som Tyskland, Belgia og Nederland, der sild blir sett på som en luksusvare. Her hjemme spiser vi imidlertid bare 4000 tonn av «havets sølv» årlig, selv om sild både er en billig, anvendelig og sunn proteinkilde med svært lavt klimaavtrykk. Dette ønsket juryen i MENYs Matskattstipend å gjøre noe med.

- Vi må hjelpe Juviksild, som har utviklet spiseklare sildefileter, med å løfte silda tilbake på norske middagsbord. Med mange positive egenskaper og gode tilbakemeldinger i forbrukertester, tror jeg potensialet er stort, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.  


I 2018 tok to søsken over roret etter bestefaren sin i Juviksild. Ambisjonen var å tilpasse sild til det moderne kjøkken. Nå lager bedriften to varianter av spiseklar kvalitetssild; kryddersild og spekesild, som har vunnet flere kvalitetskåringer.

I tillegg produserer de påleggssild.

 Juviksild ønsker nå yngre generasjoner med sine produkt, gjennom å fremsnakke sildas egenskaper, dele spennende oppskrifter, utvikle mer moderne pakningsdesign og dele ut smaksprøver. Juryen fremhever i sin begrunnelse betydningen av å gjøre en glemt, sunn og smakfull norsk råvare tilgjengelig og brukervennlig - og dermed også bevare norske mattradisjoner. I tillegg vektlegger juryen at bruksmulighetene er mange, at silda er villfanget og at den er en uutnyttet ressurs med stort potensial for vekst i servering-, restaurant- og dagligvaremarkedet. 

Stipendet er innstiftet for å hjelpe små produsenter og gründere til å realisere sine utviklingsprosjekter. - Vi trenger et blomstrende lokalmatmiljø for å utnytte de norske råvarene, ivareta norsk matkultur og sikre et levende distrikt-Norge, ivrer Kjus, som legger til at juryen hadde en vanskelig jobb.

- Alle finalistene er driftige, nyskapende og brenner for norsk matproduksjon. Juviksild vant vinnerstipendet foran Jerseymeieriet og Klokk & Co, som får stipend pålydende
kr. 150 000 hver. I tillegg til vinnertrioen, var tortillabaker Como Mexico, iskremprodusent Bamsrudlåven og fruktdrikkprodusent Åkre gård i finalen.  

 Prisene ble delt ut av statssekretær Wenche Westberg i Landbruks- og matdepartement, på vegne av juryleder og landbruks- og matminister Geir Pollestad.

 
- Vi hadde en vanskelig jobb i juryen. Alle de seks finalistene er 
I tillegg til vinnertrioen, var tortillabaker Como Mexico, iskremprodusent Bamsrudlåven og fruktdrikkprodusent Åkre gård i finalen.  
- Alle finalistene er små familiebedrifter som produserer unike produkter av svært høy kvalitet. Likevel evner de å tenke nytt og skape nye segmenter og kategorier i norsk dagligvare, sier Kjuus. 

Juryen besto av: landbruks- og matministeren (representert ved statssekretær Wenche Westberg), Per Borglund (eks-redaktør i Mat i Norge), Odd Gisholt (dagligvareekspert og BI-professor), Bodil Nordjore (høgskolelektor, budeie og kokebokforfatter), Bodhild Fjelltveit (2. nestleder i styret i Norges Bondelag), Jørn Lie (kokk og driver av Gamle Raadhus og Vaaghals), Ingunn Brunstad Anstensrud (fjorårets vinner: Den sorte havre) og Vegard Kjuus (MENY-sjef). 

Siste nytt