"Komsomolets" lekker

Publisert: av Camilla Klævold

Men forskerne sier at lekkasjen fra den sovjetiske atomubåten ikke er til fare for norsk fisk, eller folk

Flere prøver tatt inni og rundt et ventilasjonsrør på ubåtvraket viste et nivå av radioaktivt cesium som er langt høyere enn det som normalt finnes i Norskehavet.

Nivåene forskerne fant i prøven var omtrent 100 Bq per liter. Nivåene ellers i Norskehavet i dag er rundt 0,001 Bq per liter.

Men det er ingen grunn til panikk, da nivåene ikke er farlig høye.

– Etter Tsjernobyl-ulykken i 1986 satte norske myndigheter denne grensen til 600 Bq/kg, sier toktleder Hilde Elise Heldal.

Undervannsrobot
Forskningsfartøyet G.O. Sars kom fram til området der ubåtvraket skulle være søndag kveld.

Opplysninger om den nøyaktige posisjonen til vraket varierer noe.

Derfor var det litt spennende for forskerne hvor fort undervannsfarkosten «Ægir 6000» ville finne frem til «Komsomolets».

Men allerede på første dykk klarte «Ægir 6000» å lokalisere vraket. Dermed kunne forskerne se tilstanden på vraket med egne øyne, i sanntid.

Liten betydning for norsk sjømat
–   Det vi har funnet på toktet har svært liten betydning for norsk fisk og sjømat. Nivåene i Norskehavet er generelt svært lave, og forurensningen fra «Komsomolets» fortynnes raskt, så dypt som vraket ligger, sier Heldal.

HI har tidligere modellert hva som vil skje dersom alt radioaktivt cesium i vraket skulle lekke ut på en gang.

Konklusjonen var at det knapt vil merkes på fisk i Barentshavet. Det er lite fisk i selve området «Komsomolets» ligger i.

Les hele saken og se bilder fra toktet på HI sine nettsider:

Siste nytt