Lydbølger skal sette en stopper for ghostfishing

Publisert: av Camilla Klævold

SINTEF forskere har utviklet en ny duppedings, "PingMe," som skal gjøre det lettere å finne igjen tapte fiskeriredskaper

Fiskegarn har lang levetid og gjør derfor stor skade på marint liv når de kommer på avveie. Det finnes eksempler på at tapte garn har stått og fisket i opptil 30 år.

Spøkelsesfiske tar også hvert år livet av tusenvis av hummer og krabber på grunn av tapte teiner – eller teiner som glemmes.

SINTEF har tatt for seg problemet, og utviklet en liten tag, "PingMe", som kan festes i f.eks. fiskegarn, og som deretter sender signaler til en enhet i nærheten.

I praksis vil det fungere omtrent som et nøkkelkort foran en dørlås. Taggen innehar et ID nummer, skiller seg ut fra andre signaler under vann, og sender fra seg lokasjonen sin.

Problemet med eksisterende enheter som sender signaler under vann er at de er relativt dyre og at batteriet har kort levetid.

"PingMe" derimot, er energisparende og sender bare ut signaler når "dørlåsen" er i nærheten.

- Taggen baserer seg på lydsignaler og ettersom dette heter å pinge har taggen fått navnet "PingMe," forteller gründer og forsker Tone Berg til SINTEF.

Ifølge forskeren er teknologien mulig å utnytte aktivt under fiske. Den må da kommunisere med sonar/ekkoloddet ombord, noe som åpner for bedre styring og overvåking av redskaper som flyter i vann.

Les hele saken her:

Siste nytt