Månedsrekord for eksporten

Publisert: av Camilla Klævold

I oktober ble det eksportert norsk sjømat for 15,4 milliarder kroner, dette er en økning på 3,3 milliarder kroner, eller 27 prosent, fra samme måned i fjor.

Eksportverdien i oktober var 727 millioner kroner høyere enn forrige rekordmåned, som var september 2022.

En halv milliard om dagen
- Norsk sjømateksport opplevde en historisk vekst i oktober. Verdien på 15 milliarder kroner er ikke bare en solid rekord. Det betyr at vi hver eneste dag i denne måneden eksporterte sjømat for i underkant av 500 millioner kroner. Det er enorme tall og forteller hvor viktig denne næringen er for Norge, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer.

Hittil i år (artikkelbilde) har Norge eksportert sjømat for 123,9 milliarder kroner. Det er 27,1 milliarder kroner foran samme periode i fjor.

Har passert verdien for hele 2021
- 25. oktober passerte vi eksportverdien for rekordåret 2021. Da var verdien for hele året på 120,8 milliarder kroner. Med en god utvikling i årets to siste måneder vil eksportverdien av norsk sjømat passere 150 milliarder kroner i 2022. Det er imponerende og nær en tredobling på ti år, sier Chramer.

Hard kamp om proteinene
- Vi lever i en svært krevende og urolig tid, med høy matinflasjon og hard kamp om proteinene over hele verden. Dette har ført til historisk høye priser for norsk sjømat. I tillegg bidrar en svakere norsk krone i oktober til å løfte eksportverdien. Prisen i norske kroner blir høyere med en svakere norsk krone, forklarer Chramer.

En strammere privatøkonomi bekymrer
Andre utfordrende faktorer er endringene i sjømatkonsumet og en strammere privatøkonomi i husholdningene i de store markedene.

- Fra flere land meldes det om en nedgang i hjemmekonsumet av sjømat, samtidig som restaurantmarkedet opplever krevende tider. Forventninger om en betydelig svakere økonomisk utvikling kaster derfor en skygge over utsiktene framover, understreker Sjømatrådets administrerende direktør.


- I oktober var det totalt 116 land som kjøpte norsk sjømat. Dette er like mange som i samme måned i fjor.
- De største markedene for norsk sjømateksport i oktober var Polen, USA og Danmark.
- USA hadde størst verdivekst denne måneden. Her var det en økning i eksportverdi på 581 millioner kroner, eller 83 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.
- Eksportvolumet til USA endte på 10 866 tonn, noe som er 18 prosent høyere enn samme måned i fjor.


Les mer på Sjømatrådet sin side, blant annet om økt videreforedling i Norge:Siste nytt