Makrellstørjen svømmer videre

Publisert: av Camilla Klævold

To uker etter merkingen, tyder data på at både størjen og satelittmerket er i god stand

Dette er den andre størjen som har blitt merket så langt i prosjektet, og mens den første døde, ser det ut til at størje nummer to lever i beste velgående.

Størjen ble merket 8. september, var 235 centimeter lang og veide 250 kilo.

– Vi merket denne størja for nesten to uker siden og har ikke hørt noe fra merket. I dette tilfelle er ingen nyheter veldig gode nyheter, forklarer Ferter til Havforskningsinstituttet.

Det er først når senderen flyter til overflata at den sender data til forskerne. Senderen i den første merkede makrellstørja slapp taket etter bare tre dager. Dette er den designet for å gjøre hvis størja dør.

Begge størjene har blitt merket utenfor Sotra, nord for Bergen, og målet er å merke 20 makrellstørjer for å få en bedre innsikt om livet og vandringen til fisken.

Levende agn

Fram til nå har stangfiskerne dorget med såkalt «spreader bar» hvor det er festet på kunstig akkar og død makrell, for å få størjene på kroken. Det skal imitere stimfisk på flukt.

Forksningsprosjektet har nå fått dispensasjon til å bruke levende makrell i merkeforsøket, noe som skal være mer effektivt, og prosjektleder Ferter håper å merke flere størjer på denne måten.

Restene av den tropiske stormen Helene herjer på Vestlandet, og fiskerne har pause på ubestemt tid.

– Vi vurderer værsituasjonen fortløpende. Prosjektet varer ut september så vi håper på flere fiskedager, sier Keno Ferter til HI.

Siste nytt