Mesopelagisk fisk - en delikatesse?

Publisert: av Camilla Klævold

Det har aldri blitt smakt før, så stjernekokken Christopher Haatuft disket opp med laksesild og krill til fem skeptiske HI-forskere

– Det er noe graps, for å være ærlig, sier Arne Duinker når han ser på posen med bittesmå laksesild og krill.

Forskeren fra Havforskningsinstituttet (HI) er på restauranten Lysverket sammen med fire havforskerkollegaer for å smake på fangsten fra 500 meters dyp i Bjørnafjorden.

– Det har en litt spesiell lukt, sier Duinker, mens posen åpnes og den halvfrosne klumpen med småfisk og krill sklir ned på metallfatet.

– Det lukter sildefett, kommenterer Christopher Haatuft, sjefskokk på Lysverket og mannen som skal tilberede den litt spesielle fangsten.

10 milliarder tonn

Fisk som lever mellom 200 og 1000 meters dyp kalles for mesopelagiske fisk, og er en stort sett uutnyttet ressurs. Det finnes mer enn 10 milliarder tonn av disse artene globalt, ifølge de rauseste anslagene. Det vil si 100 ganger mer enn det som i dag blir fisket årlig på verdensbasis. I tillegg er det mange arter av plankton som det kan være like mye av som fisk.

Oi, oi, oi!

På restauranten i Bergen tar Haatuft en håndfull fisk og krill og slenger dem i en varm og tørr panne. Etter litt steking er de klare for testing. For første gang skal HI-forskerne Arne Duinker, Marian Kjellevold, Martin Wiech, Webjørn Melle og Espen Strand smake laksesild og krill.

– Oi, oi, oi! Nydelig, utbryter Duinker mens han gestikulerer med armene.

– Kjempegodt, istemmer Kjellevold.

– Nå ble jeg kjempeglad. Jeg var forberedt på det verste, sier Duinker.

Les hele saken her, og få med deg hva man bør være obs på ved inntak av laksesild:

Siste nytt