1000 tonn makrell på vei til lands
Seks fartøy meldte i går og idag tidlig inn like over 1000 makrell fra rute 3405 på grensen til Smutthavet
Grillet teriyaki-makrell á la Japan
Japanere får ikke nok av den norske næringsrike makrellen. De har en helt annen tradisjon for å spise makrell enn det vi har i Norge. Og det er fordi den er sunn. Makrell er dessuten perfekt på grillen.
OPPSKRIFT GRILLET TERIYAKI-MAKRELL
Til fire personer trenger du:
4 makrellfileter
Teriyaki-saus (kan også kjøpes ferdig):
8 ss soyasaus
3 ss knust hvitløk
1 ss fersk, hakket ingefær
3 ss eplecidereddik
3 ss brunt sukker
2 ss sesamolje
1 stk lime (kun saften)
Sort pepper
Råkostsalat:
½ hodenykål
2 stk gulrøtter
6 stk reddiker
Limesaft og salt
Koriander
Slik gjør du:
- Ha alle ingrediensene til sausen i et høyt glass eller et litermål, kjør så godt sammen med stavmikser slik at alt blandes godt.
- Sausen helles så over i en kjele og kokes på medium varme til den tykner. La den kjøle seg litt før bruk.
- Hodekål og gulrøtter strimles tynt og blandes godt sammen. Reddiker høvles tynt og vendes inn sammen med kål og gulrøtter.
- Rett før servering smakes grønnsakene til med salt og limesaft.
- Makrellfiletene tørkes godt på kjøkkenpapir og pensles med olje på skinnet, grilles så på varm grill med lokk til makrellen er nesten ferdig.
- Mot slutten pensles fisken med teryiakisausen. Legg så på lokket igjen. Etter rundt ett minutt er fisken klar.
- Legg opp fisken og hell over litt mer saus, server med råkost og topp med korianderblader.
Chefs tips: Makrellen kan også stekes med litt olje i en panne på en regnværsdag. Filetene skal stekes på begge sider til de blir gyllenbrune. Et kjøkkentips er å gi makrellen romtemperatur for å unngå at den krøller seg under steking.
Visste du at:
- Rundt 75 prosent av makrellen som selges i japansk dagligvare er norsk.
- Japanske importører har sine egne kontrollører som kommer til Norge hver høst for å sjekke kvaliteten på makrellen.
- Makrellkonsumet i Japan øker raskt, og makrell er den fisken de aller fleste sier de ønsker å spise mer av, særlig fordi den er proppfull av viktige næringsstoffer.
- Makrell har et høyt innhold av Omega-3 og vitamin D.
- Makrell er en klimavennlig fisk, og fangsten etterlater et lavt CO2-utslipp.
- I et japansk supermarked finner du mange varianter av makrell: ferdigkokt salatmakrell, ferdiggrillet makrell, benfri makrell, syltet makrell, makrell på glass eller boks eller makrell marinert med smaker av teriyaki, miso og karri.
- Her hjemme spiser vi årlig ikke mer enn rundt 6 000 tonn av vår egen makrell. Det meste spises på brødskiven, i form av makrell i tomat. Til sammenlikning eksporterte vi i 2021 nesten 40 ganger mer makrell til en verdi av nærmere 4,3 milliarder kroner.
- Makrellen mangler svømmeblære og må svømme hele livet for ikke å synke.
- En makrell kan bli opptil 65 cm lang og 3,5 kg tung. Den kan bli opp mot 25 år gammel.
- Fettinnholdet i makrellen varierer fra ned mot 3 prosent på våren til opp mot 30 prosent på høsten.
Flere oppskrifter på Norges Sjømatråd sin nettside:
En fersk undersøkelse fra Sjømatrådet viser at 35 prosent av barn og unge spiser fisk sjeldnere enn én gang i uken.
De siste to årene har norske fiskere ikke hatt fri tilgang til å fiske nordsjøsild i britisk sone. Dette har ført til en tidligere start på fangstsesongen med mye små sild av lavere kvalitet. Med en stor makrellkvote og manglende tilgang til å fiske i britisk sone, startet også årets makrellfiske tidlig.
Etter et rekordsterkt første halvår, følger juli som den beste juli-måneden for norsk sjømateksport. Norge eksporterte sjømat for 11,6 milliarder kroner i juli.
Kveldsauksjoner på konsum går til høsttid fra og med onsdag 03.08.
Fra 1. august 2022 gjelder følgende minstepriser for NVG-sild til konsum
I løpet av høsten 2022 skal det holdes valg til nytt årsmøtet i Sildelaget, for å delta må du være registert i medlemsregsiteret til Sildelaget