Middagstips til helgen

Publisert: av Camilla Klævold

Grillet teriyaki-makrell á la Japan

Japanere får ikke nok av den norske næringsrike makrellen. De har en helt annen tradisjon for å spise makrell enn det vi har i Norge. Og det er fordi den er sunn. Makrell er dessuten perfekt på grillen.


OPPSKRIFT GRILLET TERIYAKI-MAKRELL

Til fire personer trenger du:

4 makrellfileter
Teriyaki-saus (kan også kjøpes ferdig):
8 ss soyasaus
3 ss knust hvitløk
1 ss fersk, hakket ingefær
3 ss eplecidereddik
3 ss brunt sukker
2 ss sesamolje
1 stk lime (kun saften)
Sort pepper

Råkostsalat:

½ hodenykål
2 stk gulrøtter
6 stk reddiker
Limesaft og salt
Koriander

Slik gjør du:

- Ha alle ingrediensene til sausen i et høyt glass eller et litermål, kjør så godt sammen med stavmikser slik at alt blandes godt.

- Sausen helles så over i en kjele og kokes på medium varme til den tykner. La den kjøle seg litt før bruk.

- Hodekål og gulrøtter strimles tynt og blandes godt sammen. Reddiker høvles tynt og vendes inn sammen med kål og gulrøtter.

- Rett før servering smakes grønnsakene til med salt og limesaft.

- Makrellfiletene tørkes godt på kjøkkenpapir og pensles med olje på skinnet, grilles så på varm grill med lokk til makrellen er nesten ferdig.

- Mot slutten pensles fisken med teryiakisausen. Legg så på lokket igjen. Etter rundt ett minutt er fisken klar.

- Legg opp fisken og hell over litt mer saus, server med råkost og topp med korianderblader.

Chefs tips: Makrellen kan også stekes med litt olje i en panne på en regnværsdag. Filetene skal stekes på begge sider til de blir gyllenbrune. Et kjøkkentips er å gi makrellen romtemperatur for å unngå at den krøller seg under steking.


Visste du at:

- Rundt 75 prosent av makrellen som selges i japansk dagligvare er norsk.

- Japanske importører har sine egne kontrollører som kommer til Norge hver høst for å sjekke kvaliteten på makrellen.

- Makrellkonsumet i Japan øker raskt, og makrell er den fisken de aller fleste sier de ønsker å spise mer av, særlig fordi den er proppfull av viktige næringsstoffer.

- Makrell har et høyt innhold av Omega-3 og vitamin D.

- Makrell er en klimavennlig fisk, og fangsten etterlater et lavt CO2-utslipp.

- I et japansk supermarked finner du mange varianter av makrell: ferdigkokt salatmakrell, ferdiggrillet makrell, benfri makrell, syltet makrell, makrell på glass eller boks eller makrell marinert med smaker av teriyaki, miso og karri.

- Her hjemme spiser vi årlig ikke mer enn rundt 6 000 tonn av vår egen makrell. Det meste spises på brødskiven, i form av makrell i tomat. Til sammenlikning eksporterte vi i 2021 nesten 40 ganger mer makrell til en verdi av nærmere 4,3 milliarder kroner.

- Makrellen mangler svømmeblære og må svømme hele livet for ikke å synke.

- En makrell kan bli opptil 65 cm lang og 3,5 kg tung. Den kan bli opp mot 25 år gammel. 

- Fettinnholdet i makrellen varierer fra ned mot 3 prosent på våren til opp mot 30 prosent på høsten.


Flere oppskrifter på Norges Sjømatråd sin nettside:

Siste nytt