Norgesferie?

Publisert: av Camilla Klævold

Her er rettene som får deg til å føle at du reiser jorden rundt

Mange av oss må droppe utenlandsferien også denne sommeren. Men en smak av norsk sjømat slik den tilberedes ute i den store verden kan gi deg feriefølelsen hjemme på ditt eget kjøkken.

Bocuse d'Or-kokk Gunnar Hvarnes og sjømatrådet presenterer her 10 sjømatretter som er basert på norsk sjømat og som du enkelt kan tilberede selv.

Oppskriftene finner du her:

Spania
«Marmitako de salmón» er blitt en svært populær rett i Spania, mye takket være at fet fisk som laks passer veldig godt sammen med de andre ingrediensene. Den har sin opprinnelse fra fiskerne i Baskerland hvor den var populær å spise på de lange turene om bord i fiskebåtene.

Tyrkia
Tyrkerne bruker ofte norsk makrell når de lager sin «balik ekmek», eller fiskesandwich. Retten er rask og enkel å lage og passer ypperlig til grilling. Fiskesandwichen er opprinnelig en «oppfinnelse» fra 1950-tallet da Istanbuls fiskere la til kais med dagens fangst.

USA
Vi nordmenn elsker å grille om sommeren, men det er likevel langt igjen til vi er på nivå med amerikanerne. Selv om de kanskje er mest kjent for å grille store kjøttstykker, er de også glad i fisk. Og fisk er perfekt til grilling- det er rett og slett raskt, enkelt og smaker digg.

Japan
Makrellen har blitt japanernes sunne svar på pølse i brød. For dem som har litt bedre tid, går turen innom et spisested for en makrellsandwich, eller «saba sando».

Italia
«Bacalà mantecato» gir deg en ny delikat smak av Italia som passer perfekt til sommerens koldtbord. Dette er en rett som gjerne serveres på en skive grillet brød eller en kjeksbit og egner seg ypperlig som forrett eller som en smårett på sommerbordet.

Sør-Afrika
Kebab er typisk sørafrikansk mat der også laksen har fått sin plass. Laks istedenfor kjøtt i kebaben smaker kjempegodt. «Grillet laksekebab med hummus» er en svært anvendelig rett som kan brukes sammen med salat, i en wrap, som en forrett eller som et fullgodt hovedmåltid.

Vietnam
Norsk kongekrabbe har gjort sitt inntog i Vietnam der den anses som luksusmat og serveres på fine restauranter.
Med «kongekrabbe på vietnamesisk vis» får du en kulinarisk ferieopplevelse av Sørøst-Asia.

Sverige
«Toast Skagen» er en av de mest populære forrettene i Sverige. Den består av smørstekt eller ristet hvitt brød med reker i en majonesbasert blanding som har fått navnet Skagenrøre.

England
Har du vært i England uten å spise fish&chips, har du ikke vært i England. Så erkebritisk er denne retten at det er en del av det du bare må oppleve før du drar hjem igjen.


Kina
Når kineserne tilbereder fisk «xian», er det fersk fisk og bevaring av fiskens opprinnelige smak som gjelder. Derfor har kokken kun lov til å bruke noen få krydder eller smakstilsetninger, men du verden som det dufter og smaker likevel. Denne retten lager du i folie enten over bålet, på grillen eller i ovnen, og det tar ikke mange minuttene før den er spiseklar.

Oppskrifter:

Siste nytt