Podcast: Lys i alle hus

Publisert: av Camilla Klævold

Industribygger Per Sævik oppsumerer et liv med mange opp- og nedturer og minner om at til tross for dagens unntakssituasjon er himmelen alltid blå bak skyene

Industribygger Per Sævik har vært med på mange opp- og nedturer gjennom sin satsing på fiskeri, båter til offshorenæringa, og de siste årene også på reiseliv. Situasjonen vi ser nå, trodde han aldri at han skulle oppleve. I podkasten Lys i alle hus kan du høre hvordan han oppsummerer et langt liv med utfordringer, og hvordan han håndterer dagens situasjon.

I år blir Per Sævik 80 år, og vi møter han på to meters avstand på kontoret på Mjølstadneset i Herøy. Han tar ikke sjansen på hjemmekontor nå, til det er situasjonen for alvorlig i bedriften han har bygget opp sammen med familien. Nå er det krise i alle bauger og kanter – i reiseliv og i offshorenæringa.

- Var jeg ikke positivt innstilt til å stå opp om morgenen, er det nok tida nå for å dra dynen over hodet og si at jeg ikke står opp. Men vi må aldri glemme at bak skyene er himmelen alltid blå, det gjelder også denne gangen. Det er få nålevende folk som har opplevd i nærheten av den situasjonen vi har nå. Du må nok tilbake til krigen og årene 1940 til -45 for å finne noe som er så altomfattende som det som skjer nå, sier Per Sævik.

Dette er det tredje programmet i podkasten Lys i alle hus som har som mål å fortelle historier om folk som skaper liv i by og bygd langs vår langstrakte kyst. I denne første sesongen ser vi etter «håp i motvind», i en tid da korona har satt samfunn i hele verden ut av drift. Programleder Jannicke Farstad snakker med folk på jobb langs kysten i Norge, og erfarer stor kreativitet i å håndtere situasjonen.

I dette programmet møter du også leder for Myklebust Verft, Inge Jonny Hide. Han så at selskapet var på vei mot konkurs for noen år siden, men sammen med de andre i Myklebust Verft fikk de snudd skuta. Hide og Sævik har begge evnen til å se forbi en krise, og fokusere på hvilke muligheter som ligger litt lenger fremme.

Vi håper andre lar seg inspirere av to som ikke har tenkt å gi seg, men som vil bidra til å skape lys i alle hus i Norge også i fremtiden.

Podkasten er utviklet av Doxacom, i samarbeid med innovasjonsselskapet ÅKP og klyngeprosjektene GCE Blue Maritime Cluster og NCE Blue Legasea.

Lenke til programmet:

Siste nytt