Positivt og godt kolmulefiske i Norskehavet

Publisert: av Roar Bjånesøy

Tre gode kolmulefangster har blitt tatt siste ukene i den sørlige Norskehavet etter flere år uten kolmulefiske herfra

Libas er nå på vei til lands med  2 400 tonn, fartøyets andre store fangst fra Norskehavet på 10 dager. Nordsjøbas hadde 1 450 tonn fra samme område tidligere i uken, tett sør om 64 graden , godt sør i Norskehavet og inn mot grensen til færøysk og britisk  sone.

-Det er noen år siden sist vi hadde kolmulefangste av denne størrelsen i disse områdene og det er gledelig å se at kolmula er tilgjengelig der, sier salgleder Kenneth Garvik ved Sildelaget. Etter en rask sjekk i journalen sier Garvik at vi må tilbake til 2017 for å finne tilsvarende fangster.

-Da hadde vi fartøy litt lenger nord, men da var det langt lavere fisketakt enn det vi har fått oppyst fra Libas. I 2017 brukte båtene en uke på å fylle opp med 1 700 tonn, sier Garvik

For Libas melder om kjapperer fisketakt i år. Etter forsinket ankomnst til Norge fra verftet i Tyrkia har Libas valgt å se etter kolmule i Norskehavet fremfor de vanlige fiskefeltene vest av Irland tidligere i år.

Skipper John Martin Berntsen er godt fornøyd med de siste turene.

-Det har vært veldig bra, vi har hatt korte hal med alt fra 150 till 400 tonn på få timer og noen døgn opp til 1000 tonn totalt, sier Berntsen.

Libas melder også at det har vært bedre fiske på dagtid da kolmulen har stått dyperer og tettere, mens den nattestid har stått høyerer og mer spredt i sjøen.  Fisken har hatt et østlig trekk og det er ren vare med lite bifangst.

-Vi er veldig fornøyd så langt, det er fint å ligge her oppe sommerstid i stedet for vestpå med storm og lavtrykk, sier Berntsen på vei til Egersund og Prima Protein med fangsten.

- Etter landing tar vi sommerferei frem til vi starter makrellfiske på ettersommeren, sier skipperen.

-Vi har og et jevnt kolmulefiske ute i "kanten" fra flåten som driver etter øyepål og hvitfisk, rundt 3 100 de siste tre ukene. Da kommer disse 5 700 tonnene fra norskehavet som en fin bonus, avslutter Garvik 

 

 


  

Siste nytt