Promoterer makrell i Japan

Publisert: av Roar Bjånesøy

Fiskeriminister Nesvik hadde norsk makrell på programmet da han besøkte havnebyen Chosi i Japan der mange japanere arbeider nettopp med produksjon av den norske makrellen

Fiskeriminister Harald T. Nesvik fikk både se og smake makrell fra hjemlige trakter da han besøkte havnebyen Choshi i Japan tirsdag.


Japan er Norges desidert største marked for makrell. I fjor eksporterte vi makrell for 1 milliard kroner til Japan. Store deler kommer fra Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Rogaland, som er de største norske makrellfylkene.

Norske råvarer
Mye av makrellen går til i havnebyen Choshi, hvor tusen personer jobber med å bearbeide råvarene for det japanske markedet. Fiskeriministeren er i Japan denne uka og besøkte byen i dag.
Her fikk han blant annet se fryselagre hvor veggene var tapetsert med kasser med makrell fra blant andre Niels Sperre, Pelagia og Tranvåg.

- Å se disse selskapene fra mitt eget hjemområde og land gjør at jeg blir varm om hjertet. Det gjør meg faktisk litt stolt. Det viser hvor viktig fiskerinæringa er for distrikts-Norge, sier Nesvik
Supermarked

Nesvik besøkte i tillegg Japans største supermarked-kjede AEON. Også her var den norske makrellen synlig.

- Japanerne er veldig glad i norsk makrell, som de sier har en unik kvalitet. Den er fast og fin, og har en fettmarmorering som de japanske ganene vil ha. Det samme gjelder den norske laksen, som også har en helt spesiell status i Japan, sier Nesvik.


Kokkekunst
Japan er på mange måter det markedet i verden som har hatt størst betydning for det norske lakseventyret. Samarbeidet mellom Norge og Japan har gjort sushi og norsk laks til en verdensomspennende mattrend.
- Jeg har fått smake på utrolig mye god sjømat her i Japan. Norge har råvarer i verdensklasse, men vi har litt å lære når det gjelder tilberedning av sushi og sashimi all den tid vi jevnlig vinner VM for kokker, sier Nesvik.

 

 

Siste nytt