Fiskeri- og havministeren til Bergen
Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran kommer til Sildelaget når han besøker Bergen 8 februar
Rogalendingene spiste as matjes they could under Gladmat festivalen forrige uke
Festivalen med sine 250.000 besøkende er Norges største matfestival og tar sted i Stavanger sentrum. I år kunne maten endelig nytes uten antibac og munnbind og det var sultne besøkende som vandret fra bod til bod på Vågen fra 29. juni til 2 juli.
På menyen står det meste av retter, og tross mye kjøttmat er det også en del boder som tilbyr smaker fra havet. Blant dem, matjes i lompe.
- Retten er kjempepopulær, spesielt blant den eldre garde, men også ungdommen ruller potetkaken fylt med jomfrusild, rømme, rødbeter og løk og spiser den som taco, forteller Arjen Kraaijeveld.
En del yngre må riktignok overtales til å prøve, men når de først har smakt er de frelst.
Og godt er det, for jomfrusilden byr på det meste kroppen trenger av næring. Både omega 3 og vitamin ABDE samtidig som den smelter på tungen.
- Utenfor boden henger det en skipsklokke, og de som mener matjes i lompe er den beste retten på Gladmat kan ringe i den - Lyden bærer stadig over hele markedet, avslutter Kraaijeveld.
Dersom det kan friste med litt matjes i ferien finner du oppskrifter på sjømatrådet sin side:
Islandske myndigheter vil øke den totale loddekvoten på Island. Dette betyr mer for norske fartøy iht. avtale
Regulering av fisket etter lodde ved Island, Grønland og Jan Mayen sesongen 2022/2023
Fra mandag 6. februar 2023 gjelder følgende minstepriser for NVG-sild til konsum
Følgende minstepriser gjelder med virkning fra mandag 6. februar:
Det er også i år åpnet for kvotebytter for lodde, kolmule og nordsjøsild. Her er de endelige kvotebyttene per 2 februar
Norge eksporterte sjømat for 12,7 milliarder kroner i januar, en økning på 2,4 milliarder kroner, eller 23 prosent, sammenlignet med januar i fjor.