Ny leverandør av kredittforsikring
Sildelaget har skiftet leverandør for kredittforsikringen fra Atradius til Allianze Trade (tidligere Euler Hermes) fra 1. juni 2022
Arctic Bioscience jobber med å få silderognkapsler godkjent som medisin mot psoriasis
Dette melder forskning.no. De lager kosttilskudd. Et forskningsprosjekt var det som skulle til for å gå fra mat til medisin. Nå skal Arctic Bioscience videre for å få godkjent et legemiddel mot psoriasis. Legemiddelet er laget av silderogn.
– Vi satt med noen data fra en pilotstudie. Så lurte vi på om vi skulle kjøre full legemiddelutvikling. Selskapet hadde jo ikke gjort noe sånt før, sier Runhild Gammelsæter. Hun er medisinsk direktør i Ørsta-bedriften.
Arctic Bioscience fikk med seg Smerud Medical Research for å få hjelp til å komme videre. Smerud er et kommersielt selskap som har som spesialitet å komme gjennom prosessen for å få godkjent legemidler.
Nå forskes det videre på silderognen sammen med Nofima og Møreforskning.
– Vi var et av fem norske selskaper som fikk SME Instrument-tilskudd fra EU i 2019. Det var ikke kjempe mye penger, men det var et flott tiltak for å hjelpe oss i gang da vi vurderte legemiddelutvikling, sier Gammelsæter til forskning.no.
– Eggceller til alle dyr har et veldig spesielt innhold av næringsstoffer som er nøkkelen til viktige biologiske prosesser. Det vi bruker, er ubefruktet rogn fra nordatlantisk sild som gyter om våren, forteller Gammelsæter.
Hun peker på at silderognen ellers ikke blir utnyttet annet enn til dyrefôr.
Fra før har Arctic Bioscience satset på teknologi for å trekke ut nyttige næringsstoffer fra silderognen og laget kosttilskudd som er rikt på omega-3.
– Nå jobber vi med det som vi mener at er aktive stoffer. En pilotstudie viser effekt på psoriasis, sier hun.
Tilførselen av kaldt, ferskt og næringsrikt vann fra vest er avgjørende for økosystemet i Norskehavet og de pelagiske artene
Rederiet Rogne AS har bestilt en ny 83,00 m kombineret snurper/trawler hos Karstensens Skibsværft A/S
For første gang har havforskerne gjort en systematisk kartlegging av alle faktorer som kan sette kysten under press. Det gir en oversikt over den totale belastningen kysten vår blir utsatt for.
Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran har i dag fastsatt en norsk makrellkvote på 278 222 tonn.
Havforskningsinstituttet er tildelt midler fra Forskningsrådet for å forske på hvilke effekter vindkraft fra Hywind Tampen har på pelagiske fiskerier
Rederiet Hargun Havfiske AS har bestilt en ny 83,00 m kombineret snurper/trawler hos Karstensens Skibsværft A/S