Solberg avblåser ressursrenteskatt

Publisert: av Camilla Klævold

Under åpningen av Sjømat Norges årskonferanse går statsministeren langt i å avblåse næringens frykt for ressursrenteskatt

Fiskarlaget skriver på sine nettsider at Statsminister Erna Solberg røpte mye under åpningstalen sin i Trondheim onsdag formiddag.

Statsministeren har selv økonomiutdannelse, og sa lett spøkefullt at hun har merket seg at det ikke er så stor interesse for særskattlegging.

– Dere kan vel regne med hvor det havner til slutt, sa statsministeren megetsigende – etterfulgt av en kunstpause.

Hun viste også til landsmøtene i Høyre og Venstre som begge sa nei til slik skattlegging, og la deretter til: – Dere (red anm: sjømatnæringen) gjorde en god jobb før landsmøtene.

Fokus på bærekraft
Viderere Solberg fokus på bærekraftig forvaltning og bruk av havet. Hun trakk fram samarbeidet med Russland om forvaltningen i Barentshavet som en suksesshistorie som regjeringen vil fortsette å bruke som eksempel når hun tar ut regjeringens internasjonale engasjement for bærekraft.

Kvotemeldingen
Når det gjelder nye og enklere regler for kvoter, så er hun tydelig på at grunnprinsippene skal ligge fast. Statsministeren refererer da både til salgslagslov og deltagerlov, og skillet mellom hvem som får lov til å fiske fisken og industriens rolle som mottaker av fisk.

Statsministeren påpekte også at det må landes gode og helhetlige rammevilkår for næringen og at kvotesystemet skal bli enklere.

– Kompromisser og ikke kamp om alle detaljer, sa hun som en tydelig bestilling til både det politiske miljøet og organisasjonene.

Handelsvilkår
Erna Solberg hadde et klart internasjonalt perspektiv i sin tale til årskonferansen. Hun fikk onsdag morgen også nyheten om at norsk sjømatnæring har lagt bak seg tidenes beste første kvartal.

Hun understreket at en handelsavtale med Kina er svært viktig for Norge på grunn av det store potensialet for vekst til det kinesiske markedet.

– Fremtidsmålet er også enda større handel med Storbritannia, sa hun med referanse til den uoversiktlige situasjonen knyttet til Brexit.

Les hele saken hos Fiskarlaget:

Siste nytt