Stemningsbilde fra Midsund - om makrellen

Publisert: av Jarle A. Hansen

Torfinn Gangstad har sendt oss en observasjon fra Midsund der idyllen blir brutt av røveren makrellen.

Med hans tillatelse gjengir vi stemningsrapporten:

Rovfisken Makrell (Støvsugeren i vårt økosystem). 

Alle som kjenner meg, vet at jeg bor i tredje etasje på en Sjøbu i Midsund. De vet også at jeg er svært opptatt av livet i vårt økosystem, både under og over havflaten. I dag, onsdag 27. juni, fikk jeg en opplevelse jeg aldri har sett maken til, i størrelse og omfang, siden jeg flyttet inn på sjøbua i 1998, og som jeg ønsker å dele med andre.
På grunn av mitt bosted, har jeg bra kontroll på det som rører seg i havoverflaten på Midsundbukta. I flere dager nå har her vert bra mengder med silde-barn, ett godt tegn på at NVG gytingen sør av Buagrunnen har vert vellykket i år (februar/mars). Det er svært gledelig sett med mine øyne, men det som er enda mer gledelig, er at her ikke har vert antydning til makrell og forsynt seg av godsakene, kun sjøfugler som sårt trenger det, med andre ord, IDYLLISK.

Det er lenge nå siden jeg fikk første rapportene om store mengder med makrell fra eggakanten og vestover, som fosset nordover, de samme rapportene kom nylig fra våre kolleger på Island, mengder med makrell mellom Island og Færøyene som de aldri tidligere har sett maken til. Naiv som jeg er, tenkte jeg at nå er all makrellen som kommer på beitevandring sørfra, passert her og befinner seg langt vest og nord i Norskehavet, så får silde-barna fred og vokse opp, kun forstyrret av stakkars sultne sjøfugler.
Kl. 05:30 i dag (onsdag 27. juni) fikk jeg bekreftet hvor naiv det går an å bli. Da kommer der en armada med makrell fossende inn mot Midsundbukta, det er ikke mulig å beskrive, det må bare oppleves. Sildeyngel og makrell spruter i alle retninger, fra brua, innover mot fiskerikaia, hele bukta over mot min kai og småbåthavn. Jeg står lamslått på balkongen og ser at sildeyngelen ligger som ett teppe over havflaten, den blir jaget inn i småbåthavna og opp i taren, Mons og Mia, Peder og Pia, to måsepar som trofast har holdt til hos oss gjennom hele vinteren og våren og som min kone har matet hver dag grunnet mangel på mat i havet, går aldeles berserk og forsyner seg grovt av godsakene som ligger hjelpeløse i taren.
Harmonien og idyllen på Midsundbukta, som jeg trodde ville vedvare, ble brutalt brutt ned i løpet av noen få morgentimer.

På bildene ser dere makrell tatt på stang ved min kai i Midsund i dag kl. 08:00, jeg talte 48 sideyngel i magen på den største makrellen.
Leif Nøttestad, bestandsansvarlig for makrell på HI, uttalte for noen år tilbake. «I sommer må dere ta med fiskestanga ned på svaberga og fiske makrell for å tynne ut litt.»
Mitt råd er at der må brukes tyngre skyts, dersom målet er å tynne ut noe av denne pesten og plagen for vårt økosystem. 

Torfinn Gangstad.

Siste nytt